Vallavanema hukkumine oli traagiline õnnetus

Kaarma vallavanema Margus Mägi surma põhjustanud õnnetuses sattusid kokku kõikvõimalikud halvad asjaolud.

“Ei saa aru, mis juhtus. Midagi kriitilist ei olnud, veetemperatuur oli 15 kraadi ja ta ei olnud vees üldse pikka aega. Uskumatu lugu,” ütles Saarte Häälele ka veel eile juhtunust vapustatud Jaanus Tamkivi, kes koos Mägi ja teiste meeskonnaliikmetega laupäeval jahtlaeval Sophia Abruka poole seilas.

Abrukal pidi toimuma regati võitjate autasustamine ja sealne võõrustaja pidigi olema vallavanem. Kaarma meistrivõistlustena korraldatud Abruka regatil sõitis muidu mittepurjetav vallavanem ikka kaasa.

Tahtmatu halss

Tamkivi ei märganud Mägi kukkumise hetke, kuid nägi seda, mis toimus enne. “Midagi ohtlikku ei olnud,” kinnitas ta. “Taganttuules sõitsime, spinnakeri (pärituules kasutatav suur eespuri – toim) ots, rahulik sõit,” kirjeldas Tamkivi ilmastiku- ja sõiduolusid, kus kiirus oli ca 9–10 sõlme.

Taganttuules sõites hoiab jahi pardal tavaliselt keegi poomi (rõhtpuu purje alumises osas – toim) paigal, laupäeval oli see ülesanne usaldatud Margus Mägile.

Saaremaa merispordi seltsi (SMS) kodulehel avaldatud juhtumikirjelduses, mille koostas ka tol päeval jahtlaeva Sophia kapteni rolli täitnud Priit Kuusk, seisab, et laupäeval valitsenud purjetamistingimusi peetakse ideaalseteks.

“Kuna eelneval päeval oli tuul tugevam, tekkis kohati häiritud lainetus üksikute suuremate lainete näol. Lainetuse tõttu ei kuulanud jaht rooli ja toimus tahtmatu halss (poomi asendi muutus – toim). Poom tõukas seda hoidnud Margus Mägi vette. Sellisel juhul ei saa inimene poomilt lööki, vaid poom tõukab teda kaasa,” seisab selgituses.

Jahi meeskond alustas kohe ka päästetegevust, vette visati päästerõngas koos päästeliiniga, mis paraku vettekukkununi ei jõudnud. Samas ei lastud vees olijat kordagi silmist.

Käivitati mootor, kuid siis langesid kokku kõik halvad asjaolud. Kõigepealt purunes käigutross, seetõttu sattus spinnakeri vabastatud soot sõukruvisse, mis omakorda seiskas mootori. Jahtlaev muutus juhitamatuks ega saanud abivajajani sõita.

10–15 minutit hiljem jõudis veesolijani tagant tulnud jaht Katariina Jee. Selle meeskonnaliige hüppas vette ja Margus Mägi toimetati pardale. Alustati elustamist, kuid tulemusteta.

Vest on oluline

Margus Mägi ei olnud purjetaja, kuid korduvalt Abruka regatti kaasa sõitnud. Kindlasti ei vasta SMS-i kinnitusel tõele jutud, nagu oleks jahil oldud alkoholijoobes.

“Regati alguses valatakse traditsiooniliselt Neptunile rummi ja samast saavad kombekohase lonksu ka pardal viibijad, kes seda soovivad. Jahi pardal, eriti võistluse ajal on alkoholitarbimine muul viisil taunitud,” selgitatakse SMS-i avalduses.

Mägil ei olnud seljas päästevesti, mis kinnise tekiga jahtlaeval kohustuslik ei ole.

“See on oma tunnetus, kas paned vesti selga. Kui olukord on kriitiline, muidugi öeldakse, et pane selga. Laupäeval midagi kriitilist ei olnud,” ütles Saarte Häälele ka Jaanus Tamkivi.

“Jahtlaeva pardal olid päästevestid kõigile pardal viibinutele kättesaadavas kohas ja nende kandmine oli vabatahtlik. Kahjuks ei olnud hukkunul päästevesti seljas. See juhtum manitseb päästevesti kandma ka tavapärastes ilmastikuoludes,” seisab avalduses.

Samas oli Margus Mägil seljas purjetamisrõivastus, mis peaks mingil määral samuti päästevestina toimima.
Politsei on merel juhtunu kohta algatanud uurimise.

Hea vallavanem

Margus Mägi oli eelkõige tuntud kui Kaarma vallavanem. Paljud iseloomustasid teda kui teotahtelist, edasipürgivat ja visiooniga vallavanemat. “Ta oli nii heade juhiomadustega kui samas ka lihtne inimene, kes rahvaga ühise keele leidis. Selliseid vallajuhte annab otsida,” räägiti Saarte Häälele. Margus Mägi oli ka üks suuremaid Saaremaa ühendvalla arutelu eestvedajaid.

Vabal ajal oli Mägi kirglik jahimees ja Saarte jahimeeste seltsi juhatuse esimees. Mägi andis suure panuse heategevusse, olles Lions-klubi Kuressaare üks aktiivsemaid liikmeid. “Margus oli suure südamega lion. Alati kaasa löömas,” seisab klubi järelhüüdes.

Margus Mägit jäid leinama abikaasa ja kaks väikest last. Eelmisest abielust oli Mägil samuti kaks last.

Margus Mägi ärasaatmine toimub 20. juunil kell 11 Kaarma kirikus.

Raul Vinni
Andres Sepp

Kaarma jätab jaanitule ära

Eile hommikul toimusid Kaarma vallamajas rasked koosolekud. Vaja oli otsustada, kuidas minna edasi. Vallavolikogu esimees Urmas Lehtsalu ütles, et esialgu täidab vallavanema kohuseid abivallavanem Urmas Sepp.

olikogu koguneb 10. juulil ja siis otsustatakse edasine tegevus.

Leina tõttu jäetakse kuni 25. juunini ära kõik valla planeeritud suurüritused. Sealhulgas 22. juunil toimuma pidanud ülevallaline Kaarma jaanituli ja Kaarma Rammumees 2013.

Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email