Minevikus saadeti Venemaa liidri hüljatud naine kloostrisse

LÕHKI: Esinedes Venemaa televisioonis, teatasid Ljudmila ja Vladimir Putin oma abielu lõppemisest. Viimati ütles Venemaa toonane riigipea oma abikaasast ametlikult lahti 316 aastat tagasi.

Teade, et Venemaa president Vladimir Putin lahutab oma naisest Ljudmilast, tuletas meelde juhtumeid ajaloost, kui Venemaa valitsejad oma naistest lahti ütlesid. Kui aus olla, siis viimase mõnesaja aasta jooksul pole sellist sündmust toimunud – kui riigi esipaari suhted ka jahenesid, tegid abikaasad avalikkuse ees näo, et kõik on korras. Kaugemas minevikus olid asjad aga mõnevõrra karmimad. 

Viimane Venemaa valitseja, kes ametlikult teatas oma abielu lõppemisest, oli Peeter I. See oli 316 aastat tagasi, täpsemalt aga 1697. aastal. Tookord viibis valitseja nn suure saatkonna koosseisus Londonis, kust ta saatis kodumaale karmi korralduse: Minu naine Jevdokia Lopuhhina, kellega abielluma sundis mind mu varases nooruses minu ema Natalja Narõškina, tuleb kohemaid nunnaks pühitseda. Tolle aja tavade kohaselt võrdus see abielulahutusega.

Pea 20 aastat hiljem selgitas Peeter oma abielu lahutamise põhjust. Nimelt allkirjastas valitseja 1718. aastal manifesti, milles ta teavitas alamaid tsareevitš Aleksei surmast. (Aleksei oli Peeter I poeg esimesest abielust, kes pages välismaale ja suri pärast kodumaale naasmist vangistuses kahtlastel asjaoludel.) Manifestis on öeldud, et lahutus leidis aset tsaarinna mõningase tõrksuse ja kahtluste tekkimise pärast. Tõenäoliselt pidas Peeter silmas kahtlusi, et Jevdokia oli seotud riigipea vastase vandenõuga.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email