Eile meenutati juuniküüditamist

RAHU OLGU TEIEGA: Kudjape kalmistul asuva küüditatute vastselt korrastatud mälestusmärgi juures kõneles Kuressaare Laurentiuse kiriku õpetaja Anti Toplaan. Foto: Sander Ilvest

Eile möödus 72 aastat 1941. aastal toimunud küüditamisest, mille käigus pidi oma kodust lahkuma ja ette võtma Siberi tee 1283 Saare maakonna elanikku.

Kudjape kalmistul toimunud mälestustseremoonial ütles kirikuõpetaja Anti Toplaan, et teda paneb imestama küüditatute elujõud. Just see, kuidas kodust viidud ja oma juurtest lahti kistud inimesed hiljem kodumaale naasid ja kõike otsast alustasid.

Eile mahtusid kunagised küüditatud istuma kahele pingireale. Kuid enamik neist viidi oma kodust 1949. aasta märtsis. Üle kahekümne aasta Memento Saaremaa osakonda juhtinud Rein Väli, kes on Siberis veetnud kümme aastat oma elust, ütles, et ühingu 250 liikmest käib aktiivselt koos veel umbes 80 inimest.

Eile pärast küünalde asetamist Roomassaare ja Jaagarahu sadama mälestuskivi juurde kogunes ühing Rehekööki koosolekut pidama. Lisaks organisatoorsetele küsimustele arutati seal Eesti-Vene piirileppega seotud probleeme.

Ühingu juht kahetses, et sel aastal ei olnud neil raha, süütamaks küünlaid Kuressaare kesklinnas asuva Vabadussamba juures. Varasematel aastatel on kesklinnas küünal süüdatud iga küüditatu mälestuseks. See-eest õnnestus korrastada Kudjapel asuv mälestusmärk. “Tööd lõppesid nädal tagasi,” sõnas Väli.

Hommikul kell kümme toimus mälestusteenistus Kuressaare püha Nikolai kirikus. Nimelt kuulutati 14. juuni möödunul aastal uusmärtrite mälestuspühaks. Preester Andreas Põllu sõnul oli üheteistkümnest uusmärtrist tervelt kolm seotud Saaremaaga. Need olid Muhust pärit ülempreester Vassili Ristkok, Tornimäe preester Arteemi Vapper ning Ratlast pärit ja Võrumaal tapetud Johannes Kraav.

Print Friendly, PDF & Email