Orav marinaadis (1)

Mõjukas Hollandi ajaleht Volkskrant avaldas eelmisel nädalal ulatusliku materjali, milles kiitis pikalt ja laialt Eesti e-riiki. Ajaleht tutvustab mitmeid elektroonilisi teenuseid, millega kõik harjunud oleme – tulude deklareerimisest ja digiallkirjast parkimise ja e-valimisteni. Volkskrant leiab erilise olevat koguni meie tänavapildi, kus annavad tooni tahvelarvutite ja nutitelefonide kasutajad ning pea kõikjal saab tasuta kasutada traadita internetti. “Maailma tulevik on Eestis juba praegu nähtav: e-ühiskond,” märgib väljaanne. Võimas, kas pole?!

“E-stonia” (seda sõna kasutab ka Volkskrant) on üha kindlamalt saamas meie vägevaks kaubamärgiks. Sellele on kaasa aidanud riigipead ja diplomaadid, kindlasti ka ajakirjanikud, aga eeskätt loomulikult soodsad olud (väike avatud ühiskond ja majandus) ja nutikate ideedega tegelased. Oleks rohkem kui kuritegu niisugust trumpkaarti välja mängimata jätta.
Kaart on seda tugevam, et kogu maailm on üldises tehnoloogiatrendis kiiresti muutumas. Riikide ja üleilmsete veebihiidude (Google, Facebook jt) suhted muutuvad järjest keerukamaks, mikrotasandil muutub ka inimene ise. Sest muutub kultuur.

Ennustan: sel nädalal lahvatanud NSA luureprogrammi skandaal on alles algus. Suuremad probleemid alles tekivad. Kõigi nende revolutsiooniliste protsesside keskel on mu meelest igati hea olla “E-stonia”. Mida enam kuvand süveneb, seda enam saame olla suunanäitajad – e-maailmas võib väike vabalt olla suur.

Kõige selle juures häirib meie viimase nädala keskseimas teemas, Reformierakonna sisehääletuse skandaalis, just e-valimiste mainimine. Oravapartei mannetu hääletussüsteem ja ennekõike seda ära kasutanud petised kahjustavad väga tõsiselt Eesti riiki. Paljude inimeste aastaid kestnud tubli töö (valitsusjuht Andrus Ansipi oma, muide, nende hulgas) meie e-kuvandi kinnistamisega seatakse löögi alla. Kahjuks pole erakond ise sellest aru saanud. Jah, asja on uuritud, tulemustest raporteeritud ja ka kiireid otsuseid vastu võetud. Aga miks peab seda saatma jutt, et võltshäälte arv on tühine (!), ning enesekiitus komisjonide moodustamise eest.
Jätkatakse oma joont: me oleme kõike teinud õigesti, see on meie siseasi ja kas Eestil on läinud siis kehvasti? Aa, küllap toetate ise sotse…

Parastajaid tuleb rünnata. Kujutle korraks teistsugust käitumist: avalik vabandus, petistest arendusjuhid tööle võtnud peasekretär taandab end ametist, juhatus valitakse uuesti (kasutades muu hulgas ennast tõestanud ID-kaardi ja mobiil-ID teenust). Kas poleks kokkuvõttes “puhtam ja kuivem tunne”? Mina leian, et oleks. Selle asemel lastakse skandaalil end pikalt marineerida. See nägu kõlab kokkuvõttes juba vägagi tuttavalt.
Muide, ka näiteks Türgil läheb majanduses praegu kenasti. Ja ometi on võim suutnud inimesed välja vihastada ning pole nüüd leidnud õigeid võtteid ega sõnu, kuidas sassis suhted ära klaarida. Tallinnast Istanbuli on kukesamm. Ja ma ei vihja ainult uudisele, et Türgi rahvuslik lennukompanii Turkish Airlines avas sel nädalal lennud Eesti pealinnast.

Neeme Korv,
Postimehe ajakirjanik

Print Friendly, PDF & Email