Muhus ja Saares tehti “Prillitoosi” (4)

MAITSEVAD KADAKASIIRUPIT: Vasakult operaator Jüri Suurevälja, saatejuht Reet Linna, režissöör Maarika Lauri ja Leedri küla siirupiemand Liisi Kuivjõgi. Foto: Tõnu Veldre

Saare maakonnas salvestas kolme päeva jooksul sügishooaja saateid ETV “Prillitoosi” meeskond. 

Videosse võeti Muhus Nautse Mihkli talus asuva maakonna suurima päikesepargi omanik Kalev Raidjõe, kunstnikust ja torupillimängijast Kärla mees Paul Aav, näitlejast suvesaks Andres Ots, Laurentiuse kiriku kellamees Uldo Aarnis ja tema naine Asta ning kirikuõpetaja Anti Toplaan.

Ansekülas käidi Elve Lepiku juures ja Leedri külast pääsesid pildile kadakasiirupitegijad – Liisi Kuivjõgi ja tema meeskond.

Liisi Kuivjõgi ütles eile enne salvestust Saarte Häälele, et riigitelevisioonis on see neil teist korda saates olla.

“Kui me olime Tourestil näiteks, siis inimesed tulid ja ütlesid, et me nägime teid saates ja nüüd on meil võimalus ka teie tooteid maitsta,” rääkis Liisi, kelle sõnul on inimesed kadakasiirupi ja selle head omadused enda jaoks avastanud.

“Me loodame, et meid avastatakse veel,” sõnas ta, lisades, et ehk avastavad kadakasiirupi ka suurtootjad ja tahavad seda proovida. Praegu katsetab nende toodet näiteks Saaremaa lihatööstus. Samuti kasutatakse nii kuivatatud kadakat kui kadakasiirupit GO spaas.

Liisi Kuivjõgi meeskonnas toimetasid eile Anu Aljasmäe ja Tiia Holm. Kahjuks ei saanud külalisi eile ise võõrustada Orbu talu perenaine Maret Künnap, kes on südame ja hingega kadakasiirupisse kiindunud ja seda pidevalt täiustanud.

Saatejuht Reet Linna naeris, et tema teadis seni, et kadakamarjadest tehakse džinni, ja kuigi ta on küll palju Saaremaal käinud, siis varem siin keegi kadakasiirupit ei teinud.
Suurepärase mulje jätsid saatetegijatele ka Egon ja Merike Sepp. “See on selline hästi tore lugu, kuidas need noored inimesed jõuavad kõike teha,” märkis Reet Linna, kelle sõnul on esivanemate juurte juurde naasmine hästi oluline.

Väga tore lugu tuleb Linna sõnul ka kiriku kellalööjast, kes iga nädal kaks korda 70 sammu kirikutrepist torni ronib ja kes räägib saates näiteks ka sellest, kuidas kellalöögid on mõnikord sassi läinud.
Vahva saatelõik on Andres Otsast, kes teeb rahustavat pähklipuuvihta. Ainus koht, kus Linna sõnul n-ö ämbrisse astuti, oli Kotlandi küla, sest seal ei tulnud loo tegemisest miskit välja.

Küsimusele, kuidas saates osalejaid valiti, vastas Linna, et tänu laulusaatele on tal palju kontakte. Suur abiline on olnud ka Tõnis Kipper Kadi raadiost ja muidugi kohalikud ajalehed.

Reet Linna rõõmustab, et “Prillitoosi” saade on leidnud vaatajaid ka nooremate inimeste seast. “Kudumist ja käsitööd on saadetes väga palju olnud, tahaks midagi muud ka,” märkis Linna, lisades, et kui tema “Prillitoosi” juhtima hakkas, tahtis ta, et sellest tuleks koguperesaade: “Kuna meil ei ole mitte ühelgi kanalil sellist. “Nüüd tulevatki paljud noored talle juba ise ütlema, et nemad vaatavad ka “Prillitoosi” ja on väga rahul.

Enne Saaremaale tulekut käis saate meeskond Ida-Virumaal Sinimägedes, Põlvamaal külastati Lõuna-Eestist pärit laulumeest Toomas Annit, väisati Setumaad jne.

Print Friendly, PDF & Email