Ruhnlased hakkavad ostma Eesti kalleimat vett

Ruhnu elanikel on 1. juulist Eesti kõrgeim veehind, 3,60 eurot kuupmeeter. Sellele lisandub igakuine abonenttasu 4,80 eurot.

“Veeteenuste hind Ruhnus on kõrge nii Saaremaa kui ka kogu Eesti mastaabis, arvestades abonenttasu, vaat et kõrgeim,” ütles AS-i Kuressaare Veevärk juhatuse liige Aivar Sõrm. Tema sõnul on see hind siiski kontekstis Ruhnu veetaristu rajamis- ja käitluskuludega.

“Kõik saavad aru, et kui vett tahad saada, siis pead maksma,” ütles Ruhnu vallavanem Aare Sünter. Seni pole ruhnlased vee ja kanaliseerimise eest aga sentigi maksnud.

Sünteri sõnul maksab vald kinni poole veekulust ja kui seda ei doteeritaks, maksaksid inimesed veelgi rohkem.

Vee kantmeetri vallavolikogus kinnitatud hind on Ruhnus 1,2 eurot, kanalisatsiooni hind 2,4 eurot ehk kokku kümnendiku võrra kõrgem n-ö maakondlikust hinnatasandist. Lisanduv 4,80-eurone abonenttasu tuleneb Sõrme sõnul hooajalise tarbimise kõrgest osakaalust.

Maakonnas on Aivar Sõrme sõnul paralleelselt käibel terve hulk erinevaid veeteenuste hindu, seda nii omavalitsuste kui ka tarbijate lõikes. Laias laastus maksab kuupmeeter puhast vett koos hilisema kanaliseerimisega eratarbijale Kuressaares 3,1 eurot.

“Veekanalisatsiooni väljaehitamine Ruhnus läks ühe inimese kohta oluliselt rohkem maksma kui mujal valdades,” põhjendas Aare Sünter hindade erinevust.

Tema sõnul on Ruhnu hinnad siiski küllaltki lähedased teiste valdade hindadele.

Hetkel arvestatakse Sünteri sõnul Ruhnus umbes 1000 kuupmeetri veega aastas ning liitumispunkte ehk tarbijaid on umbes 40. “Talvel on üks arv inimesi, suvel teine arv inimesi, aga veesüsteem on kõigi jaoks välja ehitatud,” ütleb Sünter.

Print Friendly, PDF & Email