Laadad siin- ja sealpool väina, kõik kevadiselt rõõmsad

Laadad siin ja sealpool väina kõik kevadiselt rõõmsad

KÜLALISED KÜLASEMALT: Külasema küla tantsijad Elve Abe, Mall Noormets, Toomas Saar, Reet Hobustkoppel ja Malle Osjamets pakuvad meisterliku esituse. Foto: Aare Laine

Kes on need julged, kes võistlevad kevadlaatade korraldamisel maakonna tõmbekeskusega? Kuressaare aiandus- ja lillepäevadele sõidetakse ka Mandri-Eestist ja Lätimaaltki. Kes on aga laadalised Sõmeral, Kõljalas ja Muhus Koguva Vanatoal?

Kärla valla Sõmera külaplatsil või tuulikuaias, nagu külaelanikud ise kutsuvad, on kella 11-ks telgialune riidekaupa täis riputatud, müügilaudadele on laotud jalatsid ja muudki tarvilikku. Lillede, köögiviljataimede ja igasugu rohekauba pakkujad on ka kohal.

“Tuul ajas meil telgi maha. Otsisime sellele siis natuke soodsama koha ja õnneks tuul vaibus. Loodame, et kõik läheb korda,” on külavanem ja seltsi esimees, laada üks korraldajaist Aime Haamer rahul.

Kärla valla kultuurijuht Virge Varilepp astub tuulikuaeda esimeste hulgas. “Tõin mõned asjad loteriilauale. Siin on kavas ka väike viktoriin ja küpsetajad võistlevad omavahel. Parimale küpsetajale anname uue laari jahu ja suhkrut. Põnevust jagub,” teab Virge päevaprogrammi.

Külavanem ei tulnud üksnes laata läbi viima, vaid temalgi on uudistajaile pakkuda nii maitse- kui ravimtaimi, tomati- ja kõrvitsataimi ning kiviktaimlakraami. “Siin on meliss, pune, porrulauk ja iisop. Väga haruldane taim on kalliisia ehk kuldvunts. See on vist küll kõigi haiguste vastu. Kuldvunts võtab maha vererõhu, parandab ainevahetust ja annab jõudu. See on üks väga hinnatud taim,” tutvustab Aime Haamer.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email