Mina ei ole nõus! (38)

Mina ei ole nõus!Head kaaslinlased! Selliste mesimagusate sõnadega alustavad oma kõnesid linnapea Mati Mäetalu või abilinnapea Kalle Koov, võib-olla mõni meie palgal olev ametnik veel. Tegelikult on see suusoojaks öeldud, meie kui linnakodanike soovide ja õiguste peale vilistatakse.

Olen olnud enamasti linnavalitsuse tegemiste suhtes tolerantne, sest Kuressaares on hea elada, siin on saanud tasa ja targu toimetada. Jõudumööda olen püüdnud ka ise kodulinna tegemistes kaasa lüüa. Linn on arenenud igas mõttes positiivselt. Nüüd on aga ka minu mõõt täis saanud ja tahan kutsuda kodanikuallumatusele Kuressaare linnajuhtide tegemiste vastu.

Nagu paljudel teistel on ka minul kopsu üle maksa visanud muudatused prügiveos. Olen tegutsenud vastavalt sõlmitud lepingule, kord kvartalis tellinud äraveo, jäätmeid sorteerinud ja need korralikult ära viinud. Minu jaoks on asi toiminud. Olen nurisemata maksnud oma tekitatud prügikoguse äraveo eest just niipalju, kui see väärt on, ükskõik mis hind siis sellele on kehtestatud.

Nüüd aga tahetakse ühe üliagara ametniku eestvedamisel sundida mind maksma ei millegi eest. Ja sellega EI OLE MINA NÕUS!

Olen valmis prügi äraveo eest maksma kas või iga nädal, kui ma olen vastava koguse prügi tootnud, aga ma ei ole nõus maksma selle eest, mida ma ei ole tekitanud. Ja nädalas korra konteineri täistootmine ei ole lojaalsete linnakodanikena minu pere võimuses.

MA EI OLE NÕUS sellega, et mind sunnitakse sõlmima lepingut, kus pean tasuma prügiveo eest igakuiselt, kui mul seda, mida vedada, lihtsalt ei ole. Isegi väga suure tahtmise juures ei õnnestu mul kuidagi 250-liitrist konteinerit täita.
On jama jutt, et osta siis väiksem. Praeguse lepingu tegemisel sobis see mõlemale osapoolele.

MA EI OLE NÕUS selle ametnikuproua Kadi raadios antud soovitusega, et kui konteinerit täita ei jõua, siis koopereeruge ja koguge prügi ümbruskonna inimestega kamba peale ühte konteinerisse.

See ajab naerma. Ma ei kujuta ette, kuidas ma lähen naabrimehe õuele ja viin oma ülejäägid tema juurde, või vastupidi. Sellise ettepaneku saab teha vaid kuu pealt tulnud inimene.

Võrdleksin seda uut prügiveoideed olukorraga, kui ostan endale õhtuks kaks pudelit õlut, aga kassapidaja vaatab mulle otsa ja ütleb, et te peate võtma viis pudelit, sest muidu joob keegi need kolm pudelit ära ja muutub alkohoolikuks ning tootja ja müüja tahavad oma kasumi ka kätte saada. Aga kui ma ei taha ikkagi seda kolme pudelit osta, siis öeldakse – soovid või ei soovi, maksma pead ikkagi.

Või olen staadionil oma lunastatud piletiga mängu ära vaadanud, aga väljapääsu juures küsitakse minult lisaks veel kahe pileti raha. Miks? Aga selle eest, et kõik ei suvatsenud mängule tulla ja staadion oli välja müümata ning mõned tüübid otsustasid pisut lõhkuda.

MIND EI HUVITA väide, et oma prügi poetatakse sinna, kuhu pole ette nähtud. Tegelege siis nende inimeste püüdmisega, poomisega või millega iganes. Teenige oma palk välja, aga korralikud linnakodanikud jätke rahule!

Kutsun kõiki linnakodanikke, keda prügiteema puudutab ja kes ei ole uue äraveolepingu sõlmimisega nõus, seda mitte tegema. Lihtsalt ei sõlmi lepingut ja kõik. Kusagil on piir. Kui vaja, asume praeguse linnavõimu vastu tegutsema.

Ahjaa, trahvida ähvardavad. Aga mille eest? Alver Kivi on koos oma perega olnud seadusekuulekas ja täitnud kõiki nõudmisi. Trahvida selle eest, et MA EI OLE NÕUS maksma selle eest, mida ma pole teinud, on…

Mõelge, linnaisad!

Print Friendly, PDF & Email