Saksa lipu all seilav jaht sattus merehätta

Saksa lipu all seilav jaht sattus merehätta

SAAME HAKKAMA: Eile hommikul oli Neustadtist pärit jahi Jule meeskond ametis mootori parandamisega. Düsseldorfis elavad Silja ja Christian Raschke olid heas tujus, hoolimata mootoriga juhtunud äpardusest. Foto: Sander Ilvest

Eile oli Roomassaare sadamas kai ääres korraga kolm Saksa lipu all sõitvat jahtlaeva, mis kõik pisiremonti vajasid.

Sadamavaht Meelis Saarlaidi sõnul oli ühe jahi puri Johannes Kaju juures paranduses, teisel oli murdunud vanti pingul hoidev splint, kolmas jaht vajas sadamasse jõudmisel mootoririkke tõttu piirivalve abi.

Jahi Jule meeskond, kes koosnes biokeemik Siljast ja ajakirjanik Christianist, puhastas ise tõrkuvat paadimootorit. Noorte jutu järgi olid kõik kolm Saksa jahti ümber Läänemere tiiru tegemas, kui nende paadi mootor Abruka all üles ütles.

Raadioside õnnestus saada Tallinnaga. Alusele saadeti appi piirivalvelaev Valve, mis jahi Roomassaare sadamasse pukseeris.

Kuressaare kordoni juht Tanel Nuut ütles, et 29. mail tekkis Saksa jahil Jule Mõntu liinide juures mootoririke. Kuna valitses tuulevaikus, ei olnud jahil võimalik liikumist jätkata purjede abil ja alus triivis madaliku poole.

Olukorda õigesti arvestades andis jaht Kuressaare merevalvekeskusele sellekohase teate. Teatele reageeris piirivalvelaeva 112 meeskond, kes pukseeris jahi Roomassaare sadamasse.

Meresõitjate algne sihtkoht oli küll Kuressaare jahisadam, aga nad olid väga rahul ka Roomassaare lahkete inimestega. Silja ütles, et kohvikus söömas käies tutvusid nad kohaliku noormehega, kes õpetas neile, kuidas rikkis mootorit parandada.

Kui mootor korras, loodavad saksa noored homme Kuressaarega tutvuda. Eesootavatest sadamatest oskasid nad nimetada Helsingit ja Stockholmi.

Print Friendly, PDF & Email