Saare maakonnas oli brutopalk 697 eurot (2)

Eesti keskmine brutokuupalk oli 2013. aasta I kvartalis 900 eurot ja brutotunnipalk 5,63 eurot, Saare maakonna vastavad numbrid aga vaid 697 ja 4,46 eurot.

Maksu- ja tolliameti (MTA) väljastatava statistika andmeil – nemad toovad välja mediaan-palga ehk selle summa, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid on olnud võrdselt – on lood veel sootuks teised.

MTA pressiesindaja Kaia-Liisa Kallase sõnul oli selle aasta esimeses kvartalis Saare maakonna töötajatele tehtud väljamaksete summa kokku üle 30 miljoni, täpsemalt 30 364 341 eurot ja seda maksti 14 155 inimesele.

Saare maakonna mediaan-väljamakse esimeses kvartalis oli ligi 597 eurot kuus ja 1790 eurot kvartalis.

Kogu Eesti arvestuses oli selle aasta esimeses kvartalis töötajatele tehtud väljamaksete summa MTA andmeil kokku ligi 1,3 miljardit eurot ja seda maksti 533 570 inimesele. Esimese kvartali mediaanväljamakse Eestis oli 634 eurot kuus ehk kokku 1902 eurot kvartalis.

Statistikaamet korraldab palgastatistika uuringut rahvusvahelise metoodika alusel. 2013. aastal on valimis 11 592 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni. Avaldatud keskmised brutokuupalgad on taandatud täistööajaga töötajale, et oleks võimalik võrrelda palku tööaja pikkusest olenemata. Kuupalga arvestamise alus on tasu tegelikult töötatud aja ja mittetöötatud aja eest. Tunnipalgas tasu mittetöötatud aja eest ei kajastu.

MTA kvartaalsete väljamaksete statistika sisaldab palka ja muid tulumaksuga maksustatavaid tulusid, mida tööandja deklareerib tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas. Nende hulka ei kuulu koondamishüvitised.

Print Friendly, PDF & Email