Karala pürib aasta külaks (4)

Karala pürib aasta külaks

KIIVER PÄHE: Hindamiskomisjoni liige Ene Ergma Karala Vabatahtlike Tuletõrje Seltsi riietust selga proovimas. Teda assisteerib kohalik vabatahtlik päästja Tamur Madisson. Foto: Taavi Juulik

Üleeile õhtul külastas Saaremaa läänerannikul asuvat Karala küla viieliikmeline komisjon eesotsas riigikogu esimehe Ene Ergmaga.

Visiidi põhjus oli Kodukandi liikumise antav aasta küla tiitel, mille saaja valib komisjon välja pärast kõigi nominentide külastamist.

Karala külaseltsi juht Kaja Juulik ütles Kadi raadio “Keskpäevatunnis”, et esmaspäevane külastus ei lugenud tegelikult enam midagi. Siis vaadati seda, mida külal näidata oli. Hoopis olulisemaks peab Juulik külaelanike oskusi ja kogemusi.

“Meie külaselts on tegutsenud juba 17 aastat. Ju meil ikka mingi pikaajaline strateegia välja kujunenud on,” märkis ta.
Juuliku sõnul näeb Karala küla väljast vaadates suurem välja, kui ta tegelikult on, ääremaal elades sõltub ju kõik inimestest. Küla püsielanikud on tema kinnitusel tublid. Ent suvel lisandub iga põlisinimese kohta kolm suveperet, kes samuti tööle rakendatakse. Loomulikult on külas kõigil oma arvamus. “Eks me siin ikka vaidle ka,” tunnistab seltsi juht. Kuid seltsi ülesanne ongi suuna näitamine ja mõtete kogumine.

Karala külal on sõbrad ka Prantsusmaal. Ikka selleks, et suurrahvale näidata, et selline maakild nagu Karala küla ka olemas on. Kuuldavasti tulevad prantslased Karalasse külla just siis, kui 9. augustil X maapäeval aasta küla tiitli võitja välja kuulutatakse.

Kuigi internetis valitakse nii Facebookis kui ka ERR-i “Terevisiooni” kodulehel publikulemmikut, peab Kaja Juulik olulisemaks komisjoni otsust. Seda tuleb aga veel tükk aega oodata.

Karala lähim eesmärk on küla läbiva tee mustkatte alla viimine, mida tehakse omavahenditest. Seega sobiks aasta küla tiitliga kaasnev 640-eurone preemia ideaalselt tee-ehitusprojektis laiutava augu täiteks. “Kuid tee teeme me mustaks niikuinii,” loodab Juulik rohkem oma küla inimeste peale.

Print Friendly, PDF & Email