Vihmasadu pani Saaremaa põldudel elu käima (2)

Üksjagu kõneainet pakkunud möödunud nädalavahetuse vihmasadu rõõmustas enamikku Saaremaa põllumehi, vaid Orissaare kandis jäi sademeid oodatust vähemaks.

Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et viimase nädala aja sisse jäänud kaks sajupäeva on põldusid hästi kastnud ja liigkuivuse probleemi pole. “Väga õigel ajal ja väga hästi tuli seda vihma – rohumaad on saanud ja teraviljad on saanud ja kõik on üles tõusnud,” rääkis Post, tundes heameelt, et Saaremaal sadas vihma parajalt. “Teisipäeval tulin mandrilt ja siis vaatasin seal, et Pärnumaal põllud kohati ujuvad ja viljad on liigveest juba kahjustunud,” sõnas ta.

Kaarma valla viljakasvataja Aivar Lember rääkis, et nädalavahetuse sadu pani taimed üsna hästi kasvama ja praegu niiskust veel jagub. Enne vihma tärkasid taimed seevastu väga ebaühtlaselt ja põld nägi välja nagu lapitekk.

Valjala viljakasvataja Kaido Kirst ütles, et vahepeal hakkas tekkima kuivuseprobleem, kõrgemate maade kuivemates nurkades ei tahtnud taimed hästi tõusta, aga pärast vihma on kõik ninad ilusasti välja pistnud ning praegu tunduvad asjad päris normaalsed. “Ma olen rahul, sooja ja niiskust on, mis sa siin ikka paremat oskad tahta,” lausus Kirst.
“Nädalavahetusel lubab veel vihma ja see oleks väga hea,” lisas ta.

Leisi valla viljakasvataja Martin Salu sõnul on tema põldudel niiskust piisavalt. Mõni põllunurk jäi liigse niiskuse tõttu isegi veel külvata. Samas tuli vihma üsna pisteliselt. “Ühel päeval lõpetas äikesevihm mul külvi niisviisi ära, et põllu peal tuli valge vesi alla, aga poolteist kilomeetrit eemal tee tolmas,” rääkis Salu. Seevastu kolmapäeval sadas öö läbi sellist rahulikku vihma ja seda nii Räägis, Leisis kui ka Metskülas.

Kärla valla põllumees Meelis Sepp ütles, et nende kandis sadas vihma nii palju, et piltlikult öeldes sõidaks justkui kanuuga ringi. “Laupäeval tuli nii palju äikesevihma, et sood ujuvad ja külvitööd on peatatud,” möönis Sepp, kelle sõnul sadas nädala alguses lisaks veel terve öö. “Samas oli vihm orastele hea,” nägi põllumees ka saju positiivset külge.

Pöide ja Laimjala vallas tegutseva OÜ Audla agronoom Õnne Alas rääkis, et kui Saarekülas on põllud kuivad, siis Pöide vallas soode peal on pärast vihma täiesti märg ja tööd seisid. “Paneme vihmaga võidu, aga samas on vihma muidugi vaja.
Viljad said kenasti kasvama, ent nüüd on heinaseemne panek ja päris igale maale peale minna ei saa,” märkis Alas.
“Praegu on vihma piisavalt tulnud, tahaks nagu külvitööd ära lõpetada, siis võiks suurem sadu ka tulla,” lisas ta.

Alas tõdes, et kuna OÜ Audla ettevõte on piisavalt suur, siis kusagil leidub ikka mõni põld, kus saab tööd teha.

Orissaare viljakasvataja Aavo Aljas kurtis, et nende kandis Kavandis on olukord väga vilets, sest suurem sadu läks sellest piirkonnast mööda, ühel hommikul tuli vaid 6 mm sademeid. Põllud on kohati väga kuivad ja viljade tärkamine on hästi ebaühtlane, kohati pole taimed tõusnudki. “Mul siin külas kõige suurema põllu peal 4–5 hektaril on oder ikka väga viletsalt tõusnud,” nentis Aljas.

Print Friendly, PDF & Email