Imarist üle maakonna lambaid pügama (1)

Imarist üle maakonna lambaid pügama

ÕPETAJA JA ÕPILANE: Lambakasvataja Egon Sepp (paremal) on Rein Timmi hoolas õpilane. Foto: erakogu

Salme valla Imari küla meest Rein Timmi tunnevad küll kõik maakonna lambakasvatajad. Kuremaa tehnikumis zootehnikat õppinud nüüdne talunik on endale nime teinud ennekõike lambapügajana.

Ligi paarkümmend aastat selles ametis olnud Rein Timmi käe all kaotab aastas kasuka vähemalt paar tuhat lammast. Timmi sõnul on töö aastaringne. Tõsi küll, kõige rohkem tuleb spetsialistil oma teadmisi ja oskusi näidata kevadel enne lambukeste karjamaale ajamist ja sügisel enne laudaperioodi algust.

Küllap on enamik maal elanud-kasvanud saarlasi lapsepõlves lambapügamisega kokku puutunud. Tavaliselt kutsuti lapsed niitjale (saartel kutsutakse pügajaid ka niitjateks) abiks lambaid kinni hoidma.

“Nii see oligi. Meie peres oli viis-kuus lammast. Ema niitis neid käsitsi ja mina olin siis sealjuures abitööline. Pärast seda kui ema vanaduse pärast niitmisest loobus, tuli minul amet paratamatult üle võtta. Mina pole aga kääre kunagi käes hoidnud. Naaberkülast õnnestus osta lambaniidumasin ja sellest ajast siiani olen niitnud nii oma talu pisikese karja kui ka käinud igal pool mujal,” rääkis Rein Timm.

Edasi  loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email