Saaremaa lapsed on tublid ilmavaatlejad

Saaremaa lapsed on tublid ilmavaatlejad

MÕÕTMAS: Paremalt Ranno Rand, Inge Sillaste, Rael Mariel Metsamaa, Sandra Auu ja Ainar Kane. Foto: erakogu

Projektis “Silma ilma” osalenud koolidel tuli nelja nädala jooksul teha ilmavaatlusi. Koolide vahel loositud auhinna, Fred Jüssi “Linnuaabitsa” saavad Saaremaalt Leisi keskkooli 5. kl, Muhu põhikooli 5. kl, Kihelkonna kooli 4.–5. kl ja Kuressaare gümnaasiumi 5. klass.

19 parima looduse pildistaja hulka arvas žürii Saaremaalt ainsana Leisi keskkooli 5. klassi tüdruku Rael Mariel Metsamaa. Auhinnaks tuntud looduspiltniku Arne Aderi fotokoolitus. “Saaremaa koolid olid väga tublid, väga hoolsalt saatsid oma tulemusi,” ütles Saarte Häälele projekti koordinaator Marko Valker.

Kokku osales projektis ligi tuhat last. “See on suur töö panna kirja kõik ilmastikuandmed kuu aja jooksul,” kinnitas Valker, märkides, et kõik koolid pidasid lõpuni vastu. Õhutemperatuuri tuli jälgida iga päev, vabalt valitud kellaajal. Oluline oli seejuures ilmavaatlusi teha iga päev samal ajal.

Leisi loodusõpetuse õpetaja Anneli Kandima ütles, et nemad tegid oma ilmavaatlusi iga päev täpselt kell 13.15. Klassi 16 õpilast jagas õpetaja nädalapäevade kaupa rühmadesse. Igal rühmal oli kindel nädalapäev, nii et kui aeg käes, võtsid õpilased oma tuulelipud, termomeetri ja tabeli ning läksid koolimaja ette mõõtma. Vaid ühel korral selle nelja nädala jooksul juhtus, et vaatlus ununes.

“Õpilased said selle rütmi nii sisse, et kui neli nädalat oli läbi, siis oli esmaspäevane rühm taas kohal ja haarasid oma vahendid,” naeris õpetaja.

Projekti “Silma ilma” eesmärk oli suurendada õpilaste teadmisi erinevate ilmastikunähtuste, ilma uurimise ja ennustamise kohta.

Print Friendly, PDF & Email