Raamatukogu vajub läbi põranda (2)

Raamatukogu vajub läbi põranda

PALJU KAALUB RAAMAT: Kärla raamatukogu juhataja Ülle Maimanni sõnul on kümme raamatut kerged käes hoida, kümme tuhat raamatut aga juba arvestatav koormus põrandale. Foto: Tõnu Veldre

Juuni alguses kolib Kärla raamatukogu põranda ja postkontori seintes raamatute raskuse all tekkinud pragude tõttu vallamaja alumisele korrusele.

Vallavanem ja vallasekretär kolivad oma kabinetid omakorda teisele korrusele. Volikogu saaliks saab praegune raamatukogu lugemissaal.

Raamatukogu juhataja Ülle Maimann ütles, et kõige ohtlikum on täiskasvanute ilukirjanduse laenutuse ruum, mille all asub postkontor, ja mis vajub.

“On olemas selline asi nagu raamatukogu projekteerimise juhend, mille järgi on ehitatud kõik Eesti uued raamatukogud,” märkis Maimann, lisades, et selle järgi peaks kuni 20 000 elanikuga teeninduspiirkonnas olema raamatukogus põrandapinda 240 m2, aga neil ei ole isegi 50% normpinnast. Kokku on Kärla raamatukogus pinda 104 m2.

Viimati tehti raamatukogus remonti 2011. aastal, kui CO2 raha eest soojustati terve maja. Juba siis imestasid ehitajad, et kuidas te veel läbi põranda pole vajunud. Raamatukogu juhataja sõnul tekkisid esimesed praod juba 2000. aastal, kuid siis ei pööranud vallajuhid sellele tähelepanu. Ekspertiisitulemuste järgi vajub põrand 6 mm aastas.

Praegusesse kohta kolis raamatukogu neljatoalisest korterist 1994. aasta oktoobris. Raamatukogus on neli ruumi, kolm neist omavahel ühendatud. Teavikute arv oli möödunud aasta seisuga 14 000, külastusi peaaegu 10 000, kasutajate arv 438.

Vallamaja hoone on ehitatud 1890. aastatel, teine korrus lisati majale 1939. aastal. Siis ei arvestatud aga sellega, et teisele korrusele tuleb raamatukogu oma raskete riiulitega. Juhataja sõnul asus raamatukogu samas majas ka 1960. aastatel.

Töötajatele appi raamatuid vedama on lubanud tulla kooliõpilased. Maimann eelistaks raamatuid kolida riiulite kaupa, sest segiaetud tähestikulise järjekorra taastamine võtab palju aega ja vaeva.

Pikemas perspektiivis loodetakse raamatukogule ruumid saada rahvamaja juurdeehitises. Suuremasse rahvamajja tulevad lisaks klubile ja raamatukogule veel noortekeskus ja muusikakool.

Tõnu Veldre, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email