Enam kui 1400 saarlase tulumaksutagastus arestiti (6)

2012. aasta tuludeklaratsioonide alusel tagastatava tulumaksuga seonduvalt on kohtutäiturid Saare maakonnas arestinud 1414 elaniku 5968 erinevat nõuet summas 11,4 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliameti (MTA) pressiesindaja Kaia-Liisa Kallas ütles, et tuludeklaratsioonide alusel kohtutäituritele üle kantud 3,4 miljonist eurost 73 897 eurot kanti üle Saare maakonna maksumaksjate nõuete katteks.

Kallas täpsustas, et tegemist ei ole MTA nõuetega, vaid üldse kõigi kohtutäiturite menetluses olevate nõuetega, nagu näiteks politseitrahvid, elatis, võlad teenusepakkujatele või eraisikutele jne. Samamoodi nagu kohtutäituritel on täitemenetluse raames õigus arestida inimese pangakonto, on neil ka õigus vastavalt maksukorralduse seaduse § 34 alusel arestida maksumaksja tagastusnõue. “Seda saab teha aastaringselt, aga kuna enim tekib füüsilistel isikutel tagastusnõudeid füüsilise isiku tuludeklaratsiooni esitamisel, siis on ka enim arestimisi tulude deklareerimise perioodil,” selgitas ta. Seega on siinkohal tegemist nii avalike kui ka eranõuete täitmise tavalise protsessiga.

Üle Eesti arestisid kohtutäiturid tänavu ühtekokku 97 313 isikul 2012. aasta tuludeklaratsioonide alusel tagastatavast tulumaksust kokku 450 miljonit eurot. Erinevaid nõudeid oli kokku 459 637. MTA on terve Eesti arvestuses kohtutäituritele tuludeklaratsioonide alusel tagastatavast summast üle kandnud 3,4 miljonit eurot.

2012. aastal arestiti Eestis 92 925 isikul tagastatavast tulumaksust ühtekokku 320 miljonit eurot ja nõudeid oli kokku 377 462. Aasta enne seda puudutas tulumaksutagastuse arestimine 88 792 isikut. Summa oli toona 209,9 miljonit eurot ja erinevaid nõudeid oli 390 000.

Print Friendly, PDF & Email