Lugeja kiri: Meeldiv üllatus – musta leedri õie vein!

Kuressaare on musta leedri linn. Üheski Eesti linnas pole ta nii levinud. Metsas ta meil ei kasva. Küll aga kasvab punane leeder, mis on mürgine.

Kui musta leedri õiest tekib mari, on see rohelisena väga mürgine, sisaldades sinihapet. Mustad marjad ei ole mürgised.
Must leeder pärineb Euraasia lõunapoolsemast piirkonnast. Saaremaale on ta sisse toodud paarisaja aasta eest. Vanemad üleskirjutused on aastast 1797 “koera õispuu” nime all. Luce poolt oli 1818. aastal nimetus “ledripuu”, 1869. aastal Wiedemannil “saksa-maa-lodja-puu”. Rahvapäraseid nimetusi on palju.

Eesti toidukultuuris pole must leeder veel eriti omaks võetud. Õievein on meil esimene musta leedri toode. Saksamaal on musta leedri õied ja marjad aga toidutoodete valmistamisel väga levinud. Must leeder on tervislik, puhastab organismi ja on ka ravimtaim köha korral, liigeste ravimisel jne. Muidugi võib marju ka toorelt süüa.

Kõige rohkem kasvab must leeder Kuressaare vanalinnas kiviaedade ääres, Garnisoni, Komandandi, Pika, Sadama, Tolli tänava ääres.

Kiitus Katrin Pauksonile, kes valmistas musta leedri õitest edukalt koduveini. Sellega lisandub Saaremaa omapäraste toitude hulka uus väärtuslik toode, mis võiks huvi pakkuda ka turistidele maadest, kus must leeder ei kasva.

Urve Kirss

Print Friendly, PDF & Email