Sümbol taas ellu ja ausse (1)

Kadakate kõrval on Saaremaa sümbolid ajast aega olnud kuivatatud kala, leib ja õlu. Koduõlle kõrval oli laialt tuntud ka siinne pudeliõlu. Vaatamata sellele, et viimast pole toodetud aastaid.

Varmas valminud pudeliõlu oli nõukaajal kõva valuuta, mis kulus marjaks ära isegi pealinnas altkäemaksuna, teavad vanemad saarlased rääkida. Mandrile viidi siit külakostiks Borodino leiva kõrvale rüübata ikka pudelisse villitud hüva ölutit.

See, et Pöide pruulikoda Keldrite pere eestvedamisel Saaremaal õlletootmise taastab, on kahtlemata hea uudis. Olgu see siis pealegi käsitöö-õlu, nagu kõlab ametlik nimetus. Kuigi tegijad loodavad “Pöide” nime kandva vahutava joogi turule tuua juulis, on huvi ettevõtmise vastu juba ilmutatud ka Suure väina tagant.

Eks juulis saa õllesõbrad hinnata, kas pudelisse pandud kraam maitseb nii hea, et Saaremaa sümboli staatust väärida.

Print Friendly, PDF & Email