Katrin Pauksoni koduveinid jõudsid konkursi finaali (2)

Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursil finaali valitud 18 puuvilja- ja marjaveini seas on ka Kuressaares elava Katrin Pauksoni veinid Leedriõie (musta leedri õitest) ja Emma (vahuvein kuldrenetist ja pirnist).

“Et ikka professionaalset hinnangut saada,” põhjendas Katrin konkursil osalemist. “Sugulased, sõbrad, tuttavad ju ikka kiidavad,” naeris ta, lisades, et vanem perepoeg Ranno on kokk ja teab ka veinidest nii mõndagi.

Teine põhjus on auasi – nimelt nakatas ta ka ühe sõbranna veinitegemise pisikuga ja tolle esimene vein tuli kohe nii hästi välja, et osales eelmise aasta konkursil ja pääses ka finaali. “Ja kolmas põhjus on puhas põnevus,” lausus Katrin.

Katrini sõnul on tema leedriõievein poolkuiv ja väga tugeva spetsiifilise lõhna ja maitsega. “Mul ei olnud õrna aimugi, kui palju need õied maitset välja annavad, aga selgus, et väga hästi annavad,” rääkis ta, lisades, et paljudele see vein meeldib, aga ta ise ei saanud sellest joogist esialgu eriti hästi aru.

“Lõpuks, kui poeg ütles, et see vein sobib juustude ja dessertidega hästi, siis leppisin ka mina tulemusega. See on üks iseloomuga vein,” kinnitas ta.

Vahuvein Emma sai oma nime väikeselt lapselapselt, kes sündis veebruaris. Varem oli Katrinil selle veini silt disainitud prantsuskeelsena ja nimeks tõlgituna Kuldne Üllatus.

Veinitegemise juures peab Katrin kõige mõnusamaks tööks just nimede välja mõtlemist ja siltide kujundamist. “Ega oma koduaia 50-aastaste viljapuude viljade mahlast ei tohigi kehva veini teha,” nentis ta.

Katrini sõnul on vahuveini tegemine tegelikult ikka üks paras kunsttükk, sest kõigepealt tuleb teha tavaline vein ja see siis uuesti käärima saada. “Aga kuidas sa saad, kui ta samal ajal peab jääma puhas ja selge ning selleks tuleb pärmijäägid eraldada? Aga kui pärmi enam sees ei ole, siis kuidas teda uuesti käärima saada? Ütlen ausalt – eks ta ikka poolkogemata niimoodi välja tuli.”

Finaali jõudmine oli Katrini jaoks eesmärgi saavutamine. Võistluse lõppvoor Haapsalu veinipäevadel 15. juunil on aga juba puhas lõbu – üks tore suvepäev imekaunis linnas koos muusika ja rõõmsate inimestega.

Kokku hinnati konkursil 132 veini, mis olid jaotatud 8 võistlusklassi. Hindajad olid Eesti veinispetsialistid, sommeljeed, peakokad, veiniajakirjanikud jne.

Print Friendly, PDF & Email