Leisi seitsmendikud saavad suitsuprii klassi auhinna (3)

Leisi seitsmendikud saavad suitsuprii klassi auhinna

NEMAD EI TOSSA: Vasakult Greetel Männiste, Jane Süld, Jane Jaakson, Emilia Rozenkron, Liisbeth-Johanna Trei, Kärt Aulik, Iiv Aavik, õpetaja Jana Kuus, Andre Lepp, Katrin Ansper, Kaupo Humal, Jakob Markus Kuusk, Greete Kask, Merilin Kaubi. Foto: Egon Ligi

Tervise Arengu Instituut loosis kõigi suitsupriilt lõpetanud klasside vahel välja 15 rahalist preemiat à 320 eurot. Saaremaal naeratas loosiõnn Leisi keskkooli 7. klassile.

“Meil on jah hea õnneliku käega klass,” rõõmustas klassijuhataja Jana Kuus, lisades, et kui tema klass on mõnest üritustest osa võtnud, siis on nad alati ka midagi võitnud. Mida nüüd võidetud summaga ette võetakse, ei ole veel otsustatud. “Meile on see nii ootamatult tulnud,” muigas õpetaja, kes sai loosivõidust teada õpilastelt.

“Seda, kas õpilased kunagi elus (suitsu – toim) proovinud on, ma ei tea, aga nad on täitsa puhtad. Ma ei ole mitte kellegi juures kunagi suitsuhaisu tundnud, “ kinnitas õpetaja, kelle sõnul on tegemist õpihimulise ja sportliku klassiga, kellel on hoopis muud huvid. Muidugi on noortele eeskujuks ka mittesuitsetav klassijuhataja.

Õpilased ise kinnitasid üksmeelselt, et nad ei ole suitsetada proovinud ja mitte keegi neist ei suitseta. Küsimusele, kas tänapäeval on suitsetamine noorte seas popp, vastasid paljud, et on populaarne. Suitsetavad neist nooremadki.

Soomest alguse saanud ja enam kui 20 Euroopa riigis korraldatava “Suitsuprii klassi” võistluse peamine eesmärk on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja suitsuvabade tubakatoodete tarbimisega alustamist. Programmis osalevad klassid otsustavad tubakavabad olla vähemalt kuus kuud ning lisaks suitsetamisele ei tohi nad tarbida ka suitsuvabasid tubakatooteid ega vesipiipu.

Tervise Arengu Instituudi andmetel näitab Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuring, et neid, kes ei ole suitsu proovinud, oli 2010. aastal 11–15-aastaste hulgas 50% (44% poistest ja 55% tüdrukutest). Positiivne on, et suitsu mitteproovinute osakaal on tunduvalt suurenenud just 11-aastaste poiste hulgas (62 protsendilt 70-le). Regulaarseid suitsetajaid oli 11–15-aastaste hulgas 9%, neli aastat varem oli neid aga 12%. Õpilaste keskmine vanus oli esimest korda suitsetades 2010. aastal 11,9 aastat.

Print Friendly, PDF & Email