Tulumaksuraha laekub ootuspäraselt

Tulumaksuraha laekub ootuspäraseltVõrreldes 2013. aasta nelja esimese kuu kogulaekumist kohalikele omavalitsustele mulluse sama perioodiga, on tänavune laekumine Saare maakonnas ligi 500 000 eurot suurem.

Nelja kuu koguarvestuses on tulumaksuraha mullusest tublisti enam laekunud näiteks Kaarma, Leisi, Muhu ja Pöide vallas. Kaarma abivallavanem Urmas Sepp ütles Saarte Häälele, et nemad kavandasid 2013. aasta tulumaksu laekumise kasvuks 5,4% võrreldes eelmise aasta tegeliku laekumisega.

Tänavuse nelja kuuga on eelarve mahust täitunud 34,2%, mis on abivallavanema sõnul võrreldes eelmise aasta sama perioodiga enam kui 72 000 eurot ehk 10,5%. Aprillis oli tulumaksu laekumise kasv Kaarmal 21 663 eurot ehk 12,8%.

Põhjuseid on mitmeid

“Kasvu üks põhjus on kindlasti palkade tõstmine ja ka omavalitsustele kantava tulumaksu laekumise protsendi suurenemine 11,4 protsendilt 11,57 protsendile,” selgitas Urmas Sepp. Protsendimäära tõus peab tema sõnul katma kodualuse maa maamaksust vabastamise tõttu omavalitsustele laekuva maamaksu vähenemise.

Jooksva aasta maksumaksjate arvu muutused abivallavanema sõnul tulumaksu laekumist ei mõjuta, sest maksu- ja tolliamet teeb maksumaksjate registrisse muudatusi igal aastal vaid üks kord ja seda 1. jaanuari seisuga.

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep tõdes, et põhiline eriline hüpe laekumise osas oli Leisi vallas tegelikult küll märtsikuus. Siiski on ka aprill 77 512 euroga plussis võrreldes prognoositu ehk 70 200 euroga. Aprilli lõpuga on Leisi vald Mõtlepa sõnul plussis 4,9% võrreldes prognoosituga, kokku on tänavu tulumaksu laekunud 37,9% ulatuses.

“Tegelikult oli meie arvestus tõesti suurem, kuid hoidsime eelarve koostamisel konservatiivset joont,” tunnistas vallavanem. Mõtlep märkis, et maksumaksjate arv on Leisis ainult veidi suurem kui eelmisel aastal. “Loodan, et töötajate palgad on tõusnud, mis on ka selle nimetamisväärse kasvu põhjustanud.”

Muhu vallavanem Raido Liitmäe nentis, et hea maksulaekumise põhjuseid on ilmselt mitu. Paranenud on tööhõive, küllap on olnud ka surve töötasusid suurendada ning pisikese boonuse on vallavanema sõnul andnud seegi, et 2013. aastal on üksikisiku brutopalgast omavalitsustele laekuv määr suurem.

“Vaadates praegust tööjõunõudlust Muhus ja arvestades algavat aktiivset ehitus- ja turismiperioodi, võib loota vähemalt ka suvel ja sügisel stabiilselt positiivset tulumaksu laekumist,” oli Liitmäe lootusrikas.

Rõõmustada võib küll

Muhu valla 2013. aasta eelarves on plaanitud 4-protsendiline tulumaksu laekumise tõus võrreldes 2012. aasta tegeliku laekumisega. “Tegelik tõus on nelja esimese kuuga olnud 16,5% ehk 45 000 eurot rohkem kui mullu,” nentis vallavanem. Aprilli seisuga on Muhus seega laekunud 35,5% 2013. aastaks kavandatud tulumaksust. “Numbritest rohkem teeb heameelt asjaolu, et positiivsete numbrite taga on teadmine, et muhulastel on stabiilselt ja jätkuvalt tööd,” kinnitas ta.

Pöide vallavanem Jüri Linde ütles, et nemadki võivad rõõmustada, ehkki tulumaksu laekumine on enam-vähem samas graafikus, kui valla eelarves ette nähtud. “Seega mingit erilist hüpet siin ei näe, kuna eelmise aastaga võrreldes on ju ka suurem tulumaksu laekumise protsent, tõusnud on miinimumpalk ja eks üsna palju mõjuta ka kerge palkade tõus, sh õpetajatel,” arvas ta.

Print Friendly, PDF & Email