Kirikukülade rahvas vaatab tulevikku rõõmsalt (1)

Kirikukülade rahvas vaatab tulevikku rõõmsalt

JÄRJEPIDEVUS: Toome talus elab koos mitu põlvkonda Tiirikuid. Istuvad Vilmari elukaaslane Helena Jelle, Haljandi abikaasa Kristina Tiirik poeg Kareliga ja vanapaari tütretütretütar Emma Laanemägi. Vanapaar Herbert ja Vilma Tiirik jälgivad laste mängu. Foto: Sander Ilvest

Päikseline, aga jahedavõitu maikuu alguse pärastlõuna. Kõrgustesse sirutuv võimas kirik. Kiriku külje all pastoraadihoones on võtnud istet külaelanikud. Nii palju kui neid külas veel alles on või kohale tulla saanud.

Külavanem Aime Tõnsau – tema külaelanikud pastoraadimajja kutsuski – loeb vallapaberitest ette, et Kaarma valla Kirikukülas on 16 elanikku. Elanike registri andmetel on neid siiski kümmekond rohkem, tänu külarahva mandril õppivatele või töötavatele järeltulijatele, aga ka suvekodude omanikele.

“Eks me siin pensionärid ja pensionieelikud enamasti olemegi,” nendib Aime.

Kes veel pensionil pole, käivad enamasti tööl Kuressaares. Lapsi, keda hommikul kooli saata, külas aga polegi.

Ometi oli Kaarma valla Kirikuküla omal ajal tõeline haridus- ja kultuurikants, siin asus isegi Kaarma õpetajate seminar, aastail 1871–1910.

“Õpetajate seminar oli kõige tähtsam kool Saaremaal,” ütleb Taimi Juhandi, uhkus hääles.

Enam pole seda majagi. “Maja jäi tühjaks ja palgid jagati külaelanike vahel ära,” teab Taimi, kes elab kohe kõrvalmajas, sugugi mitte vähem tähtsas. Selles majas pidas kunagi kihelkonnakooli Kaar-ma köster Mihkel Kallas ja seal sündisid ka tema kuulsad pojad Rudolf ja Oskar Kallas.

Nüüd on selle küla ilmselt tuntuim inimene Taimi Juhandi poeg Meelis, politseinik, Salme vallavolikogu esimees ja harrastusnäitleja.

Taimi Juhandi ise on jäänud suurde, 150-aastasesse majja üksi. Mees on surnud, poeg elab Salmel ja tütar Muhus.
“See maja käib mulle üle jõu,” tunnistab Taimi siiralt ja ohkab: “See ei aita mitte kuskile, kui üks vanaeit üksi on jäänud.”

Edasi  loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email