Ardla küla Miko püüab tasuta mesilassülemeid (1)

Pöide valla Ardla küla noormees Miko Reidla annab Saarte Hääle veebilehe kuulutuste rubriigis teada, et püüab tasuta mesilassülemeid. Teades ütlemist, et tasuta lõunaid ei ole, küsisime teenuse osutajalt, kuidas ta sellise asja peale tuli.

“Olen algaja mesinik. Osa mesitarusid seisab tühjalt. Tihti juhtub ju nii, et paljud mesinikud ei leia kunagi tarust lahkunud mesilasi üles. Kui keegi märkab oma aias puu otsas, rõdul või kus iganes mesilassülemit, siis võiks mulle sellest teada anda,” ütles Miko Reidla.

Tema sõnul võivad tarust lahkunud mesilased lennata enne peatumist mitu kilomeetrit.

“Inimesed võivad sumisevast mesilassülemist ehmuda. Sülemit märganud inimesel võib tekkida mure mesilinnukeste saatuse pärast. Mina olen valmis sülemi ohutult nende uude koju toimetama. Juhul kui saame sülemi omaniku teada, siis on alati võimalik kokkulepe saavutada,” rääkis Reidla.

Noorel mesinikul on usku, et saarlased ja muhulased on valmis eksinud mesilasperedest talle teatatama. “Mesinik, kellelt ma tarkusi omandan, räägib, et tema poole on selle probleemiga tihti pöördutud. Temal endal pole aga aega sellega tegeleda. Püüan siis inimestele vastu tulla ja mesilassülemid päästa.”

Tavaliselt sülemlevad mesilased mai lõpus ja juunis, aga võib juhtuda, et ka juulis.

Mesilassülem tekib tarust lahkuvatest mesilastest. See on tingitud sellest, et mesilasi on tarus liiga palju ning kõigile ei jätku tööd. Ruumipuudusel teevad mesilased endale uue ema, ehitades nn emakuppe. Kolm päeva enne kõige varasema emakupu koorumist lahkub vana ema koos tarus olevate lennumesilastega. Seda nimetataksegi sülemiks.

Enne sülemi lahkumist kobarduvad mesilased puu, põõsa või mõne muu taime või ehitise külge, oodates emamesilast.
Kui ema kohal, lendavad nad varem valmis vaadatud kohta. Kui mesilasema ei tule, lähevad nad tarru tagasi.

Print Friendly, PDF & Email