Lulla ja Rei said õpinguteks kultuuristipi (1)

Lulla ja Rei said õpinguteks kultuuristipiKultuuriminister Rein Lang kinnitas riigi 2013. aasta kultuuristipendiumide saajad, loovisikutele antakse välja 20 stipendiumi väärtusega 2300 eurot. Kultuuristipendiumi sai ka kaks saarlast, Matis Rei ja Liis Lulla. 

Reile määrati stipendium õpinguteks Suurbritannia riiklikus filmi- ja telekoolis (The National Film & Television School) ja Liis Lullale õpinguteks Tilburgi konservatooriumis (Fontys University of Applied Sciences).

Nii Rei kui ka Lulla kuulsid neile määratud stipendiumist Saarte Hääle käest. “See stipendium on muidugi väga positiivne uudis,” kinnitas juba praegu Tilburgi konservatooriumis esimest aastat magistriõppes flööti õppiv Liis Lulla. Ta ütles, et alustas õpinguid 2012. aasta septembris ja tegemist on kaheaastase õppeprogrammiga.

Stipendiumist kuuldes rõõmustas ka Matis Rei, kes õpib kõrgkoolis filmi helirežiid. Rei on kaheaastasel magistrikursusel ja praegu on tal esimene õppeaasta. Rei omandas bakalaureusekraadi helirežii erialal 2011. aastal Balti filmi- ja meediakoolis.

“2009. aastast olen olnud tegev helirežissöör mängufilmidele, sealhulgas “Surnuaiavahi tütrele” ja “Vasaku jala reedele”, ligi 70 reklaamklipile ja paarile teleprojektile, nt Vene Disney ja Kanal 1 toodetud “После школы”,” rääkis ta. 2011. aastal oli ta ka üks Herzog Helistuudio asutajatest, mis on hetkel üks juhtivaid reklaamihelistuudioid Eestis.

Suurbritannia riiklikusse filmi- ja telekooli astumist planeeris ta juba 2009. aasta lõpust. “Kuna tegu on maailma ühe tugevama ja mainekama filmikooliga ning ilmselt parima filmiheliõppega kooliga, planeerisin sisseastumist pikalt ette,” tunnistas ta.

Vastu võeti Matis Rei sõnul vaid seitse inimest ligi 100 proovijast üle maailma. “Valik siia õppima tulla on tingitud puhtalt sellest, et soovin oma tööd, mida ma väga armastan, teha tipptasemel ja tulevikus töötada suurte filmide peal, kus on aega ja võimalust teha kvaliteetne tulemus,” kinnitas ta. Koolis kohtutakse Rei sõnul igal nädalal väga tugevate filmitegijatega. “Legendid vaatavad meie töid ja annavad väga isiklikku vastukaja ning õpe toimub superkvaliteediga stuudiotes. Seega parim kasvulava,” nentis ta.

2013. aastal on stipendiumideks ette nähtud 46 000 eurot.

Print Friendly, PDF & Email