Koostegemine on vägev värk

Koostegemine on vägev värk

TEHTI ÄRA: Rõõmsad Randvere talgulised, kes mõisapargis riisusid lehti, lõikasid võsa ja põletasid oksi. Foto: Hanna Vanem

Lehekuu esimesel laupäeval oli paljudel vallaelanikel põhjust talvepuhkusele rehade ja labidatega joon alla tõmmata. Tänavuse kevade esimene tõeliselt soe ja päikseline ilm oli lausa kingituse eest, mis aitas mõnelgi viimasel hetkel kahtlejal talgutel osalemise kasuks otsustada.

Kaarma vallas andsid kohalikud talgujuhid teada 19-st ühise töö tegemise piirkonnast. Kaarma Elu uuris mõnelt talgupäeva eestvedajalt lähemalt, kuidas töötegemine kulges.

Riho Leppik Abruka saarelt ütles, et talgutele kogunes 52 inimest vanuses paariaastasest kuni pealt seitsmekümnesteni. Nende seas nii kohalikke, suveabruklasi kui ka kaugemalt tulnuid, näiteks neli loodusfotograafi Tartust, kes on varemgi Abrukat pildistamas käinud, nüüd aitasid aga talgutel kaasa.

Abrukal koristati üldkasutatavate hoonete ümbrust, puhtaks said näiteks nii muuseumihoone kui ka laululava, lapsed puhastasid hoolega mänguväljakut. Märkimisväärne kogus prahti korjati kokku mere äärest. Kuigi plaanis oli rohkem jõuda, võis tulemustega Leppiku sõnul sellegipoolest igati rahule jääda. Abruka talgulised said pärast hoogtööd talgusuppi, kringlit ja sauna nautida.

Randvere külas koristati mõisaparki: riisuti lehti, lõigati võsa ja põletati oksi. Talgulisi kogunes 22, enam-vähem samad inimesed, kes igal aastal. Eelmisel aastal oli osavõtjaid küll pisut rohkem, aga enamik plaanitud töödest sai siiski tehtud. “Inimesed olid hakkajad, kohe teadsid, mida ja kus tegema peab, ei pidanud neid paika sättima,” kiitis Randvere talgujuht Hanna Vanem. “Arenguruumi meil veel on, aga tugeva “nelja” paneksin meile hindeks küll!” oli Vanem talgutega rahul.

Eiklas kogunes umbes paar-kümmend inimest, nii noori kui ka täiskasvanuid. Jätkati eelmisel aastal pooleli jäänud talgutöid: riisuti keskuse muruplatsid puhtaks ja võeti võsa maha. “Tahan kiita eriti neid noori, kes talgutel abiks olid,” ütles Eikla talgujuht Mai Metsamaa ja lisas, et suur töö sai üheskoos tehtud. Tänutäheks said talgulised suppi ja kringlit.

Kiratsi külas kogunes talgulisi Gabriel Alesmaa sõnul 20, lisaks lapsed. Paljud kohalikud on igal kevadel küla korrashoiu eest ühiselt väljas tegutsemas. Seekord võeti ette teeäärte, bussipaviljoni ja prügikastide ümbruse korrastamine ning külaplatsi koristamine. “Seal oleks tegemist rohkemgi, aga seekord seadis pehme pinnas töötegemisele piirid,” sõnas Alesmaa ja lisas, et pärast talguprae ja magusroa söömist jätkasid paljud kevadiste koristustöödega oma koduhoovis.
“Kiratsi sai palju puhtamaks kohe!” rõõmustas Alesmaa.

Tosin inimest, kes on peaaegu igal aastal ühiselt väljas Nasva heakorra eest, oli ka seekord talgukorras oma kodualevikku koristamas. Kõik plaanitu sai tehtud. “Paljud inimesed töötasid oma hoovis ja seegi on kiiduväärt,” ütles Heikki Laid, Nasva talgujuht. Koos tehti prahist puhtaks klubiplats, prügikonteinerite ümbrus ja Mere tänav. “Prügikonteinerite ümbrus on Nasva “valulaps”, ega keegi sinna ju oma nimekaarti juurde jäta, kui prügikoti konteineri kõrvale paneb,” oli Laid pisut murelik, kuid avaldas lootust, et vähemalt mõnda aega püsib konteinerite ümbrus nüüd puhtana.

Kärdu ja Paimala küla ühistalgutel said prahist puhtaks 200 aasta vanune tee ja selle ääred. Eevi Maasik, kohalik talgujuht tundis heameelt ilusast ilmast ja et noored mehed töötegemisse tubli panuse andsid. “See koostegemine on ikka täiesti vägev värk!” jäi Maasik talgupäevaga igati rahule.

Print Friendly, PDF & Email