Kahtlas pandi pildid liikuma

Laimjalas on seni toimunud kaks liikuvate piltide koolitust: loo loomine ja kaamera-õpituba. Läinud reedel jagas Laimjala rahvamaja juhataja, Kinobussi eestvedaja Mikk Rand oma teadmisi ja oskusi Kahtla lasteaed-põhikoolis.

“Kui üldse, siis tuleb ikka oma kodukandist ju alustada ja parim sihtgrupp on kaasaegses meediakeskkonnas üles kasvanud noored,” selgitas Mikk Rand. Ta lisas, et kuna 2013. aasta on kultuuripärandiaasta, siis seoses sellega otsustati Kinobussis külaelule hoogu anda – jäädvustades päranditeemasid filmikeeles.

Rand rääkis, et kultuuripärand on lai mõiste, ent siinkohal on idee lihtne: panna pilti ja lühikestesse lugudesse meie ajalugu, mis iganes igapäevases tegevuses või kas või kultuurilises mõistes tähtsa põllukivina ta ka ei avalduks.

“Lugu on kõige olulisem ja tore on saada noori inimesi (filmi)tehnikaga tööle ja vanemaid inimesi kaamerate ette lugusid rääkima,” kinnitas Rand, mööndes, et kindlasti on igal külal oma toredad lood salvestada ja esitada. Aasta lõpus plaanitakse kogunenud filmid ka avalikkuse ette tuua.

Õpitoas osalevad eelkõige põhikooli noored, kuid ka mõned vanemad inimesed, kes tunnevad, et tahavad end veidi (kaamera)tehniliselt täiendada.

“On selge, et ühe päevaga ei õpi profilt filmistsenaariumi kirjutama või kaamerat käsitsema, kuid algust tuleb teha, ja ühe pika päevaga – mille me teema jaoks reserveerime – saab enda jaoks üsna palju selgeks mõelda, kui ainult huvi on,” rääkis Mikk Rand.

Ta tähendas, et kui Jakob Hurt kutsus kunagi üles rahvaluulet kirja panema, siis nemad Kinobussiga kutsuvad noori ümbritsevat – eelkõige pärandkultuuriga seonduvat – üles filmima. “Filmikeel on 21. sajandi kirjaoskuse alus, meid ümbritseb igal pool liikuv-rääkiv-helisev meedia ja me peame teadma selle süsteemi grammatikat, reeglistikku. Nõnda oleme pragmaatilisemad infovahetamisel ja haritumad info korjamiseks,” selgitas Mikk Rand.

Koolitus kestab aasta lõpuni, peale loo jutustamise ja kaamerateema õpitakse filmi jaoks heli seadma, monteerima, olulised teemad on ka kujundus ja näitlemine. Õppimise käigus luuakse lõpuks oma filmid.

Liikuvate piltide õpituba ei jää ainult Laimjala-keskseks, PRIA-st toetuse saanud külaelu edendamise projekt viib nii Mikk Ranna kui ka teisi proffe filmitegijaid koolitustööd tegema Pöide, Muhu, Orissaare ja Kaarma valda, lisaks Laimjalale on kaasatud veel Muhu ja Pöide noortekeskus, Aste klubi ja Orissaare muusikakool.

Print Friendly, PDF & Email