30 aastat Orissaare kaubanduskeskust (2)

30 aastat Orissaare kaubanduskeskust

30 AASTAT TAGASI: Orissaare kaubanduskeskuse kollektiivi kuulusid tollal (esireas) Külli Müürisepp, Malle Välisson, Liivi Väin, Eevi Kurg, Marika Rauk, Karin Maltis, Aksel Reinmets, Asta Müller, juhataja Helju Saar, Anu Viljaste, Helje Naeris, Helle Reimal, Luule Oljandi, Virve Kuusk, (tagareas) Heli Paat, Helja Tarkin, Juta Alas ja Tiiu Kaal. Foto: erakogu

29. aprillil 1983. aastal avati pidulikult Orissaare kaubanduskeskus. Tolle aja kohta moodsa sisseseadega 400 ruutmeetri suuruse müügisaaliga kauplust oli avamise päeval uudistamas mitusada inimest.

Hoone teisel korrusel avati 120-kohaline restoran-söökla, mis sai päevapealt ümbruskonna elanike meeliskohaks. Siiani meenutatakse sealseid maitsvaid roogasid. Õhtutundidel tegid tihti tantsumuusikat pillimehed nii lähemalt kui kaugemalt.

Uues majas alustasid tööd kulinaaria- ja kondiitritsehh. Samas olid ruumid ETKVL-i automajandi Auto kohalikule üksusele. Töötajate kasutada olid korralikud puhke- ja olmeruumid.

Ükski asi ei sünni iseenesest. Tollal ei olnud kombeks avalikkust ühe või teise ehitise saamisloost teavitada, õigemini asjaajamisest, mis ehitustegevusele eelnes. Tollase tarbijate kooperatiivi esimees Valdek Kraus meenutas: “Orissaare toidupood oli väga armetus olukorras. Uue kaupluse, õigemini kaubanduskeskuse ehitamist hakkasime ajama juba seitsmekümnendatel aastatel. Lõpuks õnnestus meil keskuse ehitamine viisaastaku plaani sisse suruda. See aga asja ei lahendanud. ETKVL-i juhatus nõudis, et teeksime sinna tüüpprojekti järgi väiksema hoone. Sellega me ei nõustunud.”
Samal ajal oli Võrumaale Vastseliinasse projekteeritud suurem kaubanduskeskus koos restoraniga. Selle ehitamise algus aga venis. “Sain selle projektiga tutvuda. Kohe esmapilgul leidsin, et just selline hoone sobib Orissaarde. Kahjuks ei nõustunud sellega tollane ETKVL-i juhatuse esimees Ago Madik, kes väitis, et Orissaare jaoks on see hoone liiga suur,” rääkis Kraus.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email