Kuressaare kunstis ja legendides

Kuressaare kunstis ja legendides

KOOSTAJAD: Reet Truuväärt (vasakul) ja Lii Pihl tutvustavad raamatuga kaasas olevat posterit. Foto: Sander Ilvest

Eile pärastlõunal esitlesid kunstiajaloolane Reet Truuväärt ja kunstikuraator Lii Pihl Kuressaare raekojas 184-leheküljelist raamatut “Kuressaare kunstis ja legendides”.

Kummalt koostajalt pärines idee kodulinna juubeliks niisugune kogumik välja anda? Lii Pihl vastas, et selles on nad “süüdi” Reedaga mõlemad. “Oi, me oleme sellest niipalju rääkinud. Reet pajatas legendidest ja mina arvasin, et selle kõrval võiks olla korralik Kuressaare kunstikogu.”

Albumis on pildid 97 graafilisest lehest, 164 maalist ja 43 legendi-anekdooti.

Raamatus on Anne Untera kunstiajalooline ülevaade Kuressaare-ainelistest taiestest. Lii Pihl kogus kokku kunstilised materjalid ja toimetas. Mahuka trükise kujundas Angelika Schneider.

Linnapea Mati Mäetalu nimetas trükise ilmumist ava-akordiks Kuressaare 450. aasta juubeli tähistamisel. Mäetalu hinnangul annab äsjailmunud raamat ülevaate Kuressaare linna lähiajaloost arvukate kunstiteoste ja legendide kaudu.
Iga taies on Mati Mäetalu sõnul kordumatu, omapärane ja meeldejääv. Esitlusel tõdes linnapea, et inspiratsiooniallikana on Saaremaa pealinnal olnud kindel koht kunstnike loomingus ja kindlasti täidab linn seda rolli ka edaspidi.

Reet Truuväärt ja Lii Pihl tänasid kõiki kaasaaitajaid. Raamatu või posteri said kingiks nii kunstnikud kui need, kes oma isiklikust kunstikogust andsid trükise tarvis kasutada Kuressaare-teemalisi teoseid.

Juubelitrükises on avaldatud 54 kunstniku töid. Neist 23 on veel tegusad kunstnikud. 31 on läinud taevastele radadele. Peale saarlaste ja Mandri-Eesti kunstnike on kogumikus ka lätlaste, venelaste ja teiste rahvuste esindajate loomingut.

Print Friendly, PDF & Email