Üleskutse: Kohtume talgutel!

Talgud on alguse saanud Eesti talupojakultuurist, kus ühiselt võeti ette hooajatöid, mis nõudsid rohkem tööjõudu, kui ühel talul või perel hetkel olemas. Suuremad talgutööd olid kindlasti veotalgud, kartulivõtu- ja rehepeksutalgud. 

Lisaks töötegemisele käis talgutega kaasas lõbus ajaveetmine. Talgud lõppesid ühise söömaajaga ning kes siis veel jaksas, sai ka pillimängu saatel jalga keerutada.

Talgud on ühistegevuse vorm, mis liidab külakogukondi ning hoiab elus meie pärimuskultuuri. Samas ollakse üksteisele toeks tööde tegemisel või elu keerdkäikude lahtiharutamisel.

Tänavused üle-eestilised “Teeme ära” talgupäevad toimuvad juba kuuendat korda ning on aastatega saavutanud üha suurema populaarsuse. Iga kogukond saab ise otsustada, mida on vaja piirkonnas ära teha, et parandada oma elukeskkonda ja tugevdada sidet kodukoha inimeste vahel.

Saaremaal osaleb talgutel väga palju noori, kes pöörduvad selleks päevaks tagasi oma kodukülla, kust on pärit nende esivanemad. Selleks, et meie rahvas oleks tugev ja kestev, on vaja teada oma juuri, pärimuskultuuri ja traditsioone.
Talgupäev on üks selline üritus, kus kohtuvad erinevad põlvkonnad, kus minevik kandub edasi tulevikku, kus tunneme rõõmu tehtu üle ja peame ühiselt tulevikuplaane. Nii kaua kui meil on jaksu ja tahtmist ühiselt midagi ette võtta, on olemas ka kindlustunne, et meie inimestel on jõudu vastu seista kõikidele raskustele.

Saaremaal on tänavu registreeritud üle 140 talgukoha, kuhu on oodatud kõik saarlased ja saarlaste sõbrad. Lähme ise, võtame kaasa kõik sõbrad ja tuttavad ning kohtume sel laupäeval talgutöödel!

Kaido Kaasik
Saare maavanem

Print Friendly, PDF & Email