Püüa tuult väljal! (1)

Püüa tuult väljal!

INFO PEO PEAL: Kõik tuulikuga toimuv on arvutiekraanil reaalajas näha. Sama info on kättesaadav ka toas olevas arvutis. Foto: Sander Ilvest

Tuule püüdmist peetakse rahvatarkuses millegipärast pigem mõttetuks tegevuseks, kuigi näiteks vilja jahvatavad tuuleveskid on aastasadu olnud meie maastikupildi lahutamatu osa. Aga mis need siis muud on kui mitte tuulepüüdmise vahendid?

Viimased viis-kuuskümmend aastat pole tuulikute käekäigule kuigi head olnud, suure idanaabri odav energia võimaldas peaaegu tasuta saadavast, kuid veidi heitlikust tuuleenergiast loobuda. Idapiiri sulgumine ja turumajanduse tulek on meid aga sundinud taas tuulepüüdmise peale mõtlema.

Taevasse sirutuvad hiiglaslikud tuulegeneraatorid ei sulandu aga teps mitte nii hästi looduspilti kui kodukootud pukktuulikud. See on tekitanud hulgaliselt tüli ja pahandust arendajate ja põlisasukate vahel, heites tuuleenergiale ja selle uutmoodi kasutamisele halba varju. Aga mitmekorruseliste majade kõrgustele tuulegeneraatoritele on ka märgatavalt tagasihoidlikum alternatiiv.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email