Jäämäe tipp

Viimastel nädalatel on Eesti meedias enim kõneainet pakkunud teemasid olnud omastehooldus. Täpsemalt omastehooldajate lootusetu olukord – vähemalt seni pole riik nende tööd tööks pidanud, olgugi et lähedase inimese abistamine võib hooldajalt nõuda palju rohkem pingutusi.
See töö nõuab tegijalt ööpäevaringset, sageli aastatepikkust pühendumist, ja puhkust võtta hooldaja enamasti ei saa. Ning palka selle töö eest oodata ei tasu.

Kuna omavalitsuste toetused lähedaste hooldajaile on naeruväärselt väikesed, ei kipu inimesed oma staatust ametlikuks muutma ja püüavad ise kuidagi hakkama saada. Kui veab, siis sugulaste-tuttavate abiga, koormust jagades. Kui ei vea, siis üksi. Oma tervise ja palgatööst loobumise hinnaga.

Saare maakonnas on ministeeriumi andmeil registreeritud vaid 125 omastehooldajat. Kui juba Lümanda vallas on hoolekandetöötaja sõnul 76 omastehooldajat, võib nende tegelikku arvu vaid oletada. Sellest jäämäest paistab seni vaid tipp.

Print Friendly, PDF & Email