Ülo Aavik: meie poliisidel ei ole midagi trükitud väikeses kirjas (1)

Ülo Aavik: meie poliisidel ei ole midagi trükitud väikeses kirjas

Foto: Peeter Kukk

15. märtsil sai Salva kindlustus 20-aastaseks. Saaremaal alustati müügipunktina 1998, esindusena on siin tegutsetud juba 13 aastat. “Me ise nimetame Salvat maailma suurimaks Eesti kindlustusseltsiks, kuna oleme suures osas kodumaisel aktsiakapitalil tegutsev selts,” muigab Salva Saaremaa esinduse juhataja Ülo Aavik ja lisab, et nii on see olnud seltsi loomisest alates.

Kahekümne aasta jooksul on maailmas, sealhulgas ka kindlustusmaailmas, muutunud nii mõndagi. Ligi paarkümmend aastat tagasi LEKS-kindlustuses (Lääne-Eesti Kindlustusselts – T. K.) alustanud Aavik märgib, et vahest kõige olulisem muutus on olnud turu n-ö selginemine. “Üheksakümnendate aastate lõpus kadus kindlustusturult terve hulk firmasid. Kes pani kindlustuspreemiad taskusse ja kadus seetõttu, teised osteti suuremate poolt lihtsalt üles. Kokkuvõttes on selline selginemine olnud hea. Sellist ohtu, et praegu mõni kindlustusfirma pankroti tõttu või muul põhjusel kuhugi ära kaob, ma küll ei näe. Kaduda võivad need, kelle omanikud on kusagil Austraalias või kaugemal, kes näevad, et ei suuda Eesti turul midagi korda saata. Kindlustusbisnis on samasugune äri nagu iga teinegi. Kõik tahavad kindlustamisega teenida, saada kasumit ja kui seda kasumit ei tule, kui kulud kasvavad, siis pannaksegi esindused kinni. Eesti kapital on teatud mõttes garantiiks, et Salva kindlustusega midagi sellist juhtuda ei saa.”

Aavik märgib, et finantsinspektsiooni nõutavad kapitalitagatised on tunduvalt suuremad, Salva osanikud pole aastaid kasumit dividendidena välja võtnud, vaid on kasutanud seda raha investeeringuteks. “Puhvri olemasolu on ka garantiiks juhul, kui näiteks mingil põhjusel tekib tarvidus välja maksta suuri kahjusid.”

Edasi loe Oma Kodu aprillikuu numbrist.

Print Friendly, PDF & Email