Sloveenia parlamendi liige ja eksminister külastas Saaremaad

Sloveenia parlamendi liige ja eksminister külastas Saaremaad

KURESSAARET TUTVUSTAMAS: Riigikogu liige Kalle Laanet (paremal) tutvustas laupäeval oma kodulinna Sloveenia ekssiseministrile ja praegusele parlamendi liikmele Dragutin Matele (keskel) ja kolleegile riigikogust Deniss Boroditšile. Foto: Sander Ilvest

Nädalavahetusel võõrustas riigikogu liige Kalle Laanet Saaremaal Sloveenia parlamendi liiget, endist Sloveenia siseministrit Dragutin Matet ja kolleegi riigikogust Deniss Boroditšit.

Poliitikud sõitsid Saaremaale Vilniusest, kus nad osalesid rahvusvahelisel konverentsil “Parlamendiliikmed inimkaubanduse vastu”.

“Inimkaubanduse vastu võitlemine on niivõrd tähtis asi, et selle tarvis on vaja leida lisavahendeid. Kahjuks igal pool seaduseandjad ei mõista seda probleemi,” tõdes Kalle Laanet. Inimkaubandus on vaid üks paljudest probleemidest, millega EL-i liikmesriigid ühiselt tegelevad.

Laaneti ja Mate koostöö sai alguse siis, kui mõlemad mehed siseministrid olid. “Käsil oli Schengeni ala laiendamine. Sloveenia oli tollal Euroopa Liidu uutest riikidest esimene eesistujariik. Kuna Sloveenia seda asja juhtis, siis olin siseministrina selle protsessi liider,” selgitas Dragutin Mate.

Eksministri sõnul suhtusid kõik üheksa uut liikmesriiki sellesse täie tõsidusega. Poliitiku sõnul tunnetavad praegu Schengeni alaga liitunud riikide kodanikud, kui lihtne on tänapäeval Euroopa Liidu piires viisavabalt reisida.

Tänu viljakale koostööle ja isiklikele suhetele said tollastest siseministritest sõbrad. Ühiste eesmärkide nimel tegutsevad mõlemad poliitikud praegu oma riigi parlamendi liikmetena.

Kahe riigi koostööst kõneldes rõhutas külaline, et Sloveenial on Eestilt väga palju õppida. Eriti tõstis Dragutin Mate esile Eesti arenenud IT-valdkonda. Samas ei jäänud ta rahule majandusliku koostööga.

Kesk-Euroopa lõunaosast Aadria mere äärsest Sloveeniast pärit poliitik oli pisut imestunud Saaremaa hilise kevade üle. “Ma näen siin veel jääd. Meil on puud juba rohelised. Saar on teil väga kaunis. Inimesed hoolivad oma elukeskkonnast. Teed on korras ja majad ilusad,” hindas külaline.

Usutledes külalist Georg Otsa spaas tundis Saarte Hääl huvi, kas Dragutin Mate teab midagi ka Georg Otsast, kelle nime spaa kannab.

“Tean. Ma tunnen teie kuulsa laulja ka fotodelt ära. Kalle Laanet on mulle oma kodusaart põhjalikult tutvustanud,” vastas Sloveenia poliitik.

Print Friendly, PDF & Email