Saarlased ostsid Tartu lihaveiste oksjonilt seitse tõulooma

Möödunud nädalal Tartu maamessi raames korraldatud lihaveiste oksjonil müüki pandud 15 lehmikust ostsid saarlased koguni seitse looma.

“Seekord oli tunda ka oksjonihõngu, varem pole sõna tõsises mõttes oksjoniks läinud,” ütles enampakkumise üks korraldajaid, Eesti tõuloomakasvatajate ühistu tõuraamatu- ja aretusosakonna juhataja Tõnu Põlluäär. Saarlased tegid ka oksjoni kõrgeima pakkumise, ostes 3050 euro eest Taanis aretatud limusiini tõugu mullika, kelle alghind oli 1290 eurot. “See on tippkvaliteediga loom nii väljanägemiselt kui ka põlvnemiselt,” kinnitas Põlluäär.

Kokku oli Eesti tõuloomakasvatajate ühistu oksjonile toonud 25 lihaveist: 7 pulli Eesti aretuskarjadest ning Taanist toodud 8 mittetiinet ja 10 tiinet mullikat. Pullide alghind (ilma käibemaksuta) oli 2000 eurot, mittetiinetel mullikatel 1290 eurot ja tiinetel 1590 eurot. Enampakkumisel leidis uue omaniku 15 mullikat ja neli pulli, müümata jäid kaks herefordi ja üks simmentali tõugu pull.

Saare Veisekasvatuse OÜ juhatuse liikme Martin Leedo sõnul ostsid nad kaks akviteeni hele tõugu lehmikut. “Need on ilusad noored loomad, hea aretustöö ja korralikult toidetud,” sõnas Leedo. Saarlastest tegi oksjonil pakkumisi veel Kaarma valla talunik Andrus Sepp, kes aga oma ostudest rääkida ei soovinud.

Eesti tõuloomakasvatajate ühistu lihaveiste peaspetsialist Ilmar Kallas ütles, et kui mujal maailmas on tõuloomade oksjonitel müümine väga populaarne, siis Eestis on see müügivorm alles algusjärgus. “Kui eestlased müüsid oma pullid Türki otse, siis Lätis müüdi nuumpullid Türki oksjoni kaudu,” teadis Kallas. Praegu ostavad loomakasvatajad tõuloomi valdavalt tõuloomakasvatajate ühistu kaudu, aga oksjon võimaldab tõuaretajatel oma loomade eest kõrgemat hinda saada, märkis Kallas, kelle sõnul on sügisel kavas veel üks oksjon korraldada.

Ilmar Kallas rääkis, et Eesti kallimad tõupullid elavad praegu Jõgevamaal. Umbes kuu aega tagasi Šotimaalt ostetud kaks tõupulli läksid koos transpordiga maksma kokku 17 000 eurot, mis teeb pulli hinnaks 8500 eurot. Enne seda kuulus kalleim tõupull saarlastele, kes maksid mägiveise eest ligemale 6800 eurot.

Print Friendly, PDF & Email