Tsöliaakia on haigus, millega tuleb õppida elama

Tsöliaakia on haigus millega tuleb õppida elama

KÕHT HAKKAB VALUTAMA: Kui tsöliaakiahaige sööb tooteid, milles on gluteen sees, hakkab tal kõht valutama. Foto on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Kõht valutab, aga sa ei tea, millest. Valutab üks päev, teine, kolmas… Enesetunne on halb, lihtsalt nii halb, et mõtled, et su organismis peab midagi väga valesti olema.

Paula (43) ütleb, et temal diagnoositi haigus nimega tsöliaakia viis aastat tagasi. Sellisest haigusest ei olnud ta varem kuulnudki ega osanud midagi arvata. Tal oli tekkinud raua-vaegusaneemia, mis ei allunud ravile, ja kuna põhjuseid ei leitud, tehti tsöliaakiaproov, mis osutus positiivseks.

Paula vere hemoglobiinisisaldus oli madal, tal olid pidevad kõhuvalud, kõhulahtisus, kilpnäärme suurenemine ja teised haigused (külmetus), mis ei tahtnud ravile alluda. Hambad lagunesid, nahk oli kuiv, küüned ja juuksed lõhenesid ning pidevalt andsid tunda liigesevalud.

Ainus ravi – range dieet

“Ma sain vähemalt teada, mis minu vaevusi põhjustab ja et ravi sellele haigusele ei ole,” tõdeb Paula, kelle sõnul on ravimeetod ainult dieet, dieet, dieet! Patustada ei tohiks… üks vastlakukkelgi annab juba tunda. Ehkki pärast range dieedi pidamist on Paula enesetunne küll parem, päris tervena ta end ei tunne. Ta ütleb, et kõige raskem on selle haiguse juures see, et kui ta enne haiguse avastamist oli suur koogi- ja saiakeste sõber, siis nüüd peab ta vaid nende lõhnaga leppima. Soolase toidu kõrvale oli ta harjunud sööma leiba, musta leiba, nüüd tuli aga sellestki loobuda.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email