Kolige maale, aga arvestage soppa uppuvate külateedega

Homme Tallinna tehnikaülikoolis toimuval messil “Maale elama” võiks Hänga küla noor arvuti-spetsialist Tanel Põld oma koduküla võludest ja valudest värvika ettekande teha.

Eile hommikul ütles Tallinnast Pühajärvele kolinud Ene Reedi ETV “Terevisiooni” saates messist kõneldes, et maal elamisega on seotud palju valearusaamu. Ta rõhutas, et maale kolinud inimesed jäävad ikka iseendaks. See on tõsi, enamasti kolivadki nad maale ju siis, kui saavad seal teha sama tööd, mida linnaski.

Seda toonitas ka nüüdne Hänga elanik Tanel Põld eelmise aasta detsembris Saarte Hääles ilmunud loos “Hänga külas valmivad kodulehed Euroopa firmadele”. Põld möönis seal, et pole vahet, kas teha neid kodulehti uhkes kontoris suurlinnamaja 24. korrusel või vanaisalt päritud hubases talutares keset metsade vaikust. Vahe on ainult selles, et suurlinnas on meeletu kiirus, üksteisega võistlemine ja autode ving. Maal on aga rahulik elutempo, aega loodust tähele panna, kuulata linnulaulu ja mõelda oma mõtteid.

On aga ka seda, millega maale kolides ehk arvestadagi ei oskaks. Näiteks külateed, mis talvel hangedesse mattuvad ja sind koju vangi sunnivad või kevadel lumelagunemise ajal sootuks olematuks muutuvad.

Internetiturundust, sealhulgas Euroopaga side pidamist sopaojaks muutunud tee ei takista, küll aga raskendab külainimeste endi Euroopasse pääsemist.

Print Friendly, PDF & Email