Elektrihind börsil tõusis üle 13%

Jaanuaris ja veebruaris toimunud elektrihinna langemine börsil on peatunud. Tavapärasest külmem märtsikuu ja Põhjamaade hüdroloogiliste tingimuste halvenemine kergitas elektrihindu börsil enam kui 13%.

Elektrumi Eesti turu juhi Raivo Videviku sõnul võivad hinnad börsil nii kuude kui ka aastate lõikes muutuda sõltuvalt erinevatest teguritest. “Meiega kampaaniaperioodidel liitunud kliendid võivad kindlasti rõõmustada, sest aasta esimese kolme kuuga on fikseeritud hinnad ennast õigustanud. Seda eriti suuremate elektritarbijate jaoks, kellele negatiivsed hinnaüllatused, mis börsist sõltuva elektripaketiga paraku kaasas käivad, kahtlemata meeltmööda pole,” lausus ta.
Praegune seis börsil ei näita tema sõnul ka lähemas tulevikus suuremaid hinnalangusi.

Börsipaketid on võrreldes möödunud kuuga teinud märtsis 13,71-protsendilise hinnatõusu – kui soojem veebruar tõi isegi jaanuariga võrreldes soodsama hinna ning maandus käibemaksu lisandumisel 4,77 s/kWh juures, siis märtsi hinnaks kujunes elektribörsil Nord Pool Spot koos käibemaksuga 5,44 s/kWh. Sellele hinnale lisandub börsipaketi puhul veel müüjapoolne marginaal.

Sõltumatu tarbijakeskse elektripakettide võrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel oli populaarseim börsihinnaga elektripakett märtsis vaid üks protsent soodsam kui populaarseim fikseeritud hinnaga pakett. Märtsis oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt vaid 0,13 eurot odavam kui 12-kuuline enimvalitud fikseeritud hinnaga pakett. Eramus tarbimisega 10 000 kWh maksis tarbija fikseeritud paketiga märtsis keskmiselt 0,72 eurot rohkem ja elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli märtsis keskmiselt 1,62 eurot.

Print Friendly, PDF & Email