Alkoholitootja aitab taastada Saaremaa tuulikuid

Saarte turismiarenduskeskus ning Eesti üks juhtivaid alkoholitootjaid ja importijaid Altia Eesti sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel toetab Altia Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ja eksponeerimist turismiobjektidena.

Turismiarenduskeskuse juhataja Kaira Kivi ütles, et Saaremaale iseloomulike pukktuulikute olukord on praegu kriitiline ja toetuse puudumisel nende hävimisprotsess jätkuks.

“Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut ehk üks tuulik iga viiekümne elaniku kohta – tol ajal oli elanikke Saaremaal 60 000 –, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend,” tõdes Kivi.

Tuulikute taastamise projekt aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele. “Meie hea partner on siin Tuulikute Meistrikoda Valjalas, kellega koos selle ettevõtmise idee ka sündis,” ütles Kivi.

Altia Eesti juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul on ettevõtte kõige tuntum bränd Saaremaa Vodka seotud Saaremaaga ning seetõttu on panus Saaremaa tuulikute taastamisse sümboolse tähtsusega. “Tahame olla senisest oluliselt rohkem Saaremaaga seotud ning toetada kohalikku kogukonda ja kultuuri, taastades saare ja kogu Eesti rahvuslikku uhkust – ajaloolisi tuulikuid,” lausus Metsa.

Tänavu rahastab Altia Eesti bränd Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ja toetab Leedri küla tuuliku taastamist. Pihtla tuuliku renoveerimist alustatakse tänavu aprillis, taastamistöö lõpeb orienteeruvalt septembris.

Leedri küla tuulik peaks korda saama juuni lõpus. Pihtla tuulikusse rajatakse linnuvaatlustorn, kus ornitoloogid saavad ka ööbida. Leedri küla tuulik kaunistab traditsioonilist külakeskkonda.

Print Friendly, PDF & Email