Aste koolimajale pandi nurgakivi ja peeti sarikapidu (FOTOD) (7)

Aste koolimajale pandi nurgakivi ja peeti sarikapidu

TÄNULAUL EHITAJATELE: Laulu “Kodukeel” esitasid 4.a klassi poisid (vasakult) Gevin-Jaan Adler, Raimond Põld, Olden Puna, Risto Metsmaa ja Arnold Vapper. Akordionil saatis õpetaja Reet Lõugas. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeva pärastlõunal oli Aste koolimaja ehitusplats saginat täis. Lisaks töömeestele olid kohal vallajuhid ja õpetajad. Katusel oli pärg ja valla ehitusnõunik Urmas Sepp kogus materjale metallsilindrisse.

Eelmise aasta aprilli lõpus tulekahjus kannatada saanud Aste koolimaja ei hakatud taastama, kannatada saanud majaosa lõhuti hoopis maha. Enne pühi jõuti uusehitisega soovitud kõrguseni ja ehitajad said pärja katusele kinnitada.

Vana tava kohaselt annab pärg tellijale märku sellest, et oleks aeg sarikapidu korraldada. Vastasel juhul võiks pärja asemel katusele ilmuda luud, mis peremeest aga sugugi heas valguses ei näita.

Kuna kiire tempo juures polnud varem aega hoonele pidulikult nurgakivi panna, otsustas vallavalitsus teha kaks asja korraga.

Pärast Aste kooli 4. klassi poiste laulu “Kodukeel”, mida saatis akordionil õpetaja Reet Lõugas, andsid koolilapsed ehitajatele tänuks tehtu eest tulbiõied. Direktor Ulvi Valge lisas omalt poolt kommikorvi.

Esimese kõne pidas kokkutulnutele Kaarma vallavolikogu esimees Urmas Lehtsalu. Ta avaldas lootust, et uue koolimajaga saab õppetöö ka uue hingamise. Kui järgmisel aastal peaks koolis õppima 100 last, siis ruumi jaguks uues hoones 120–130 lapsele.

Volikogu esimees tunnustas õpetajaid, kes on sel aastal vapralt töötanud kitsastes tingimustes. Kuid uus koolihoone peaks olema avatud kogukonnale tervikuna. Lehtsalu rõhutas, et koole ehitatakse sinna, kus elu jätkub.

Vallavanem Margus Mägi sõnul on uus kool ebaõigluse likvideerimine kohalike laste suhtes. Linnas koolis käivate laste õppimise eest maksab vald kohatasu, mille eest korrastatakse sealseid koole.

Nüüd saab Aste aga täiesti uue oma kooli. Õpetajatele soovitas ta uut kooliaastat alustada uute reeglite ja traditsioonidega. Tesmani ehitusfirma tehtuga oli vallavanem rahul.

Pärast kõnesid luges kooli direktor Ulvi Valge ette õpilaste soovid seoses uue kooliga. Lapsed unistavad suurest raamatukogust ja keemialaborist, bänditegemisest ja korralikest toolidest. Puhvetile ja mänguväljakule lisaks ootavad nad klassidesse valgeid kardinaid. Oodatakse ka mugavaid õppimistingimusi.

Kõik need soovid kogus ehitusnõunik Urmas Sepp metallsilindrisse kokku. Sinna lisati veel kohalikud ajalehed ja Õpetajate Leht, kooli plaan, euromündid ja mälupulk, millel valla eelarve ja arengustrateegia.

Ohutuse mõttes said nurgakivi panemisel osaleda vaid vallavanem, volikogu esimees, koolidirektor ja ehitajate esindaja. Kõigil kiiver peas, liigutasid nad usinalt kellut, sest trepi vundamenti peidetud nurgakivi peab tugev saama.

Kohe seejärel ronis vallavanem katusele ja saagis läbi pärga üleval hoidva laua. See oli märguandeks all ootajatele, kes nüüd pääsesid jahedas kevadpäevas külmetama kippunud käsi kuuma supikausi ümber soojendama.

Kuigi tegemist on koolimajaga, pakkus vallavanem ehitajatele söögi alla ka pitsi kangemat kraami. Laululapsed olid selleks ajaks juba koju läinud.

Print Friendly, PDF & Email