Tiigri Tegija konkursi võit viis Salme õpetaja Portugali (3)

Tiigri Tegija konkursi võit viis Salme õpetaja Portugali

eTWINNINGUGA SINA PEAL: Lissabonis toimunud töötubades palju põnevat proovinud Merle Lepik lubab nähtut ja kuuldut jagada kõigi õpetajatega, kes selle vastu huvi tunnevad. Foto: erakogu

Vahetult enne kevadvaheaja algust lendas Salme põhikooli õpetaja Merle Lepik Saaremaalt ainsana Lissaboni, et osaleda eTwinningu ehk Euroopa sõpruskoolide projekti aastakonverentsil.

Üks põhjusi, miks Salme kooli esindajal tuli reis Portugali ette võtta, oli Merle Lepiku sõnul kindlasti Salme kooli võit Tiigri Tegija 2012 konkursil. Kõnealune eTwinning on Euroopa sõpruskoolide projekt, mille kaudu on võimalik leida partnerkoole, kellega koos ühisprojekte teha. “Suhtlemine toimub veebi kaudu ja ei nõua midagi muud kui internetiga arvutit, pisut keeleoskust ja häid ideid,” kinnitas ta. Koolide kogunemiskohaks on loodud veebiportaal ja Eestis toetab eTwinningu tegemisi Tiigrihüppe SA, kus on loodud tugisüsteem.

Iseenesest ei ole Salme põhikool olnud veel kuigi kaua eTwinninguga seotud. “See loodi 2005. aastal ja ma tean, et õpetajad on käinud uurimas sealseid võimalusi, aga kuna meie koolis on aastaid käinud teised Comeniuse projektid, mis on samuti rahvusvahelised partnerkoolide projektid, siis pole eriti kiputud eTwinningu võimalust kasutama,” tõdes Merle Lepik.

Tänavu osales Salme põhikooli õpetaja Mariliis Lazarev aga ühes sõbrapäeva projektis, mis võimaldas Merle Lepiku klassi õpilastel (4. klass) proovile panna oma inglise keele ja arvutikasutamise oskused, luues esitlust ja kirjutades kirjasõpradele ingliskeelseid kirju.

14.–16. märtsini Lissabonis toimunud eTwinningu aastakonverentsil autasutati parimaid projekte, osaleti töötubades ja koguti mõttekaaslasi. Konverentsil osales ligi 500 õpetajat (Eestist 8 õpetajat ja Elo Allemann, kes on eTwinningu projektijuht Eestis) 33 riigist. Töötoad, kus erinevate maade esindajad said kogemusi vahetada, pakkusid Lepiku sõnul huvitavaid diskussioone ja tõdemust, et õpilased ja õpetajad Euroopas on väga sarnased.

Huvitav oli osaliste jaoks ka bussiekskursioon läbi öise Lissaboni. “Kuna meid oli nii palju, siis päevasel ajal oleks seda tiheda liikluse tõttu olnud ilmvõimatu korraldada,” sõnas Salme kooli õpetaja. Muljetavaldav oli Lepiku sõnul galaõhtu, mis toimus Xabregase lossis, kohaliku toidu ja muusika valikuga.

Õpetaja sõnul oli aastakonverentsil osalemine väärt kogemus ning kindlasti jagab ta saadud teadmisi õpetajate sisekoolitusel. “eTwinning sobib sellisele õpetajale, kes tahab osaleda rahvusvahelises projektis, kuid ei taha tegeleda sellega kaasaskäiva paberimajandusega,” arvas Lepik. Kuigi eTwinning on veebipõhine, ei pea kartma, et tavaõpetaja selles keskkonnas hakkama ei saaks. Olemas on eestipoolne tugi, koolitused. Pealegi andvat seda ideaalselt siduda õppekavaga.

Print Friendly, PDF & Email