Marju Põld teab saarte õpilaste pürgimisi (2)

Marju Põld teab saarte õpilaste pürgimisi

ABIKS VALIKUTE TEGEMISEL: Karjäärinõustaja Marju Põld (vasakul) kiidab Lümanda põhikooli tänavuse lõpetaja Kristel Tikerperi soovi kokaks õppida heaks. Foto: Sander Ilvest

Vähem kui paarkümmend aastat tagasi ei olnud koolilõpetajail karjäärinõustamisest aimugi. Nüüd aga saavad nii põhikooli kui ka gümnaasiumide viimaste klasside õpilased karjäärinõustajalt tulevikusuundumusi valides hüva nõu.

Karjäärinõustaja Marju Põld nõustas märtsikuu kolmandal nädalal Lümanda põhikooli üheksanda klassi õpilasi. Ilmselt teab selles ametis töötav spetsialist noorte tulevikuväljavaadetest rohkemgi kui õpetajad või noorukite vanemad.

Kui kaua olete õpilasi nõustanud?
Minu töö on käia õppeaasta jooksul kõigis Saaremaa koolides. Karjääriteenuste valdkonnas on mul staaži 13 aastat. Kuuendat aastat nõustan kooliõpilasi.

Kuidas saab karjäärinõustaja õpilasi valikute tegemisel aidata?
Karjäärinõustaja ei mõjuta ega suuna. Me aitame mõelda ja analüüsida. Meie põhiülesanne ongi õpetada inimest vaatama iseenda sisse. Igaüks meist peab leidma oma tugevused, oma huvid, oma soovid ja oma väärtushinnangud. Koos arutame selle üle, mida noor inimene üldse tahab elus osata, kus ta tahab oma oskusi rakendada. Et midagi osata, tuleb seda ala õppida. Kui oleme sellele küsimusele vastuse leidnud, tuleb see kokku viia tööturu võimalustega. Eelkõige õpetame noortele eneseanalüüsi.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email