Kungla külad – tubli Alma ja väike Albert

Kungla külad tubli Alma ja väike Albert

KOLM PÕLVE: Väike Albert magab ema Kairi rinnal ja vanaema Linda valvsa pilgu all. Foto: Sander Ilvest

Ütled “Kungla” ja kahe kõrva vahel hakkab kohe kummitama laululugu, mida iga eestlane une pealtki teab. Saaremaal on kaks Kunglat. Rahvast on neis mõlemas, kuid lood on neil erinevad.

Kui märtsikuus päikesepaistelise ilmaga külm tuul nagu viiliga ribide vahelt läbi tõmbab, on vastik olla. Lumiste karjamaade vahel laiuvad Kungla külad on küll ilusad, kuid ilu teadupoolest sooja ei anna. Külas ukselt uksele käies ja jutule saada püüdes – ise samal ajal peljates, et lehemehi näiteks Jehoova tunnistajateks peetakse – on ülimalt meeldiv, kui keegi sind tuppa kutsub ja lugusid räägib.

Pitkat ootas pagas

Valjala valla Kungla külas astume ühe pere õuele. Austame nende soovi, et “ei taha me miskit intervjuud anda” ja olgu nad siis lihtsalt härra ja proua. Härra toimetab õues ja ütleb, et kui on pikem jutt, siis võib ju tuppa minna. Toas on proua, kes kohe härjal sarvist haarab.

– Kohvi tahate?
– Ah, ei ole vaja.
– Hea kohvi on!
– Siis võib küll võtta.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email