Raugi Mihkli-Matsi peremehe jääalusesse võrku satuvad lutsud

Raugi MihkliMatsi peremehe jääalusesse võrku satuvad lutsud

TEEL MEREJÄÄLE: Iga kolme päeva tagant võtab Tarmo Korv oma kodutalust Mihkli-Matsilt ette mõnesajameetrise teekonna rannikumerele, et jää alt võrkusid nõuda. Foto: Aare Laine

Põline muhulane Tarmo Korv on üks väheseid Saare maakonna kutselisi kalureid, kes jääalust püüki harrastab. “See on haigus. Teisiti ei oskagi seletada,” põhjendab elupõline kalamees ise, miks ta jää alt kala püüdmas käib.

Olgugi et saagid pole kiita, tõmbab Raugi küla Mihkli-Matsi peremees Tarmo Korv vildid jalga, paneb sooja jope selga, paksud kindad kätte, suusamütsi kõrvuni pähe ja seab sammud mööda käänulist külateed sätendava lumevaibaga kaetud merejääle. Pika talve jooksul on ta selle teekonna ette võtnud kümneid ja kümneid kordi. Kalajääle on tal oma kodulävelt vaid mõnisada meetrit.

Tee äärde jääb vana külakaev, mille Tarmo on puhastanud rämpsust ja ladunud uue raudkividest raketise. Kaev sai nii uhke, et seda on pildistatud ka üleriigiliste ajakirjade tarvis.

Paastukuu keskpaigas kõrguvad Raugi külas lumehanged rinnuni. Korv tunnistab, et nii lumerikast urbe-, helme-, nälja-, linnu- või kassikuud tema ei mäleta. Nõnda siis võib tänavune märts ajalukku minna kui üks lumerohkeim ja paksema merejääga kevadkuu.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email