Tere tulemast segaduste sekka, kardinal Bergoglio!

tere tulemast segaduste sekka bergoglio

KES TA ON? Argentinast pärit Rooma kiriku uue juhi Franciscus I vaadetele antakse erinevaid hinnanguid: ühed peavad teda liberaaliks, teised aga Jumala saadetud stalinistiks. Foto: internet

Lõppeva nädala tippsündmus on kahtlemata uue paavsti valimine. Maailma ajakirjandus toonitab, et rooma-katoliku kiriku uut juhti ootavad ees rasked väljakutsed: Vatileaks’i tüüpi skandaalid, probleemid kuuriaga, suhtumine naisvaimulikesse ja homoseksualismi ning lõpuks usukriis. Seega võib öelda, et tagasihoidlikul Argentina kardinalil, kes väidetavalt tegi ise endale süüa, tuleb nüüd tegutseda hoopis teist mastaapi köögis.

Uue paavsti iseloomustuses kõlab sageli sõna “esimene”. Ta on esimene rooma-katoliku kiriku pea, kes kannab nime Franciscus; ta on esimene jesuiit, kes on jõudnud Pühale Toolile; ta on esimene ladina-ameeriklane, kes on valitud paavstiks. Kuid öelda, et ta on ka esimene mitteeurooplasest paavst, on juba mõnevõrra keerulisem (ehkki mõned ajakirjandusväljaanded on seda teinud), sest ajaloos on juba olnud paavste, kes esindasid maad, mis Euroopasse ei kuulu – Süüriat.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email