Oktoober – midagi enamat kui kino (3)

Oktoober midagi enamat kui kino

KINO OKTOOBER: Selline ta oli, koht, kus “Fantoomi” nähti, sõpradega kokku saadi jne, jne. Foto: Andi Roost

Endises Kingissepa linna kultuurimajas asunud kino Oktoober pakkus midagi enamat kui lihtsalt võimalust filme vaadata. See oli koht, kus käidi koos peredega, korraldati esimesi kohtinguid ja saadi sõpradega kokku.

Saarlastele seondub kino Oktoober filmidega “Viimne reliikvia”, “Militsionäär onu Stjopa”, “Zita ja Gita”, “Fantoom”, “Suur jalutuskäik”, “Sügavik”, “Moskva pisaraid ei usu” ning sadade teiste tuntud ja vähemtuntud linateostega.

Kohustuslik filmivaatamine

Toomas Kasemaa räägib, et arvestades tollal televiisorist tulnud mustvalget pilti ning poliitiliselt korrektset ja propagandast läbi imbunud repertuaari, oli kino filmide valik ju sootuks teistsugune. Vesternid, Prantsuse, Itaalia ja India filmid andsid tollases kinniste piiridega maailmas elades oluliselt laiema info- ja emotsioonivälja.

Martin Orni sõnul oli kinos käimine suisa püha asi. “Kooliaasta algul anti õpilasele lektoorium (postkaardi suurune voldik), kus olid kirjas kogu kooliaasta jooksul näidatavad filmid ja kuupäevad ning nende vaatamas käimine oli kohustuslik,” meenutab ta, lisades, et see ei olnud üldiselt vastumeelt tegevus ja kõik filmid sai ära vaadatud.
Nii unustati kinosaalis istudes korraks olevik, elati läbi esimesed armumised, valati kurbusepisaraid ja lõkerdati naerda. Aga kogeti ka õudushetki, mis viisid une ja hingerahu.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email