Külalistel oli Saaremaal raskusi püstijäämisega (3)

Külalistel oli Saaremaal raskusi püstijäämisega

SAAVAD TUTTAVAKS: SÜG-i õpilased Iti Toon (paremal), Johanna Tahk ja Efnan Kir Saksamaalt viltimistöötoas. Foto: Sander Ilvest

Ehkki eile Angla pärandkultuurikeskuse töötubades toimetanud õpilastel ja õpetajatel Itaaliast, Hispaaniast, Türgist, Suur-britanniast Walesist, Rumeeniast, Tšehhist ja Saksamaalt oli raskusi meie libedatel teedel püstijäämisega, kinnitasid nad, et on Saaremaast vaimustuses.

Euroopa Liidu rahastatud Comeniuse projekt “Believe it or not” tõi nädala keskel Saaremaa ühisgümnaasiumisse ligemale 40 õpilast ja õpetajat seitsmest riigist – tutvuma Saaremaa ajalooga ja rääkima sellest, mida tänapäeva noored usuvad. Projekti eesmärk ongi uurida, mida tänapäeva noored usuvad, selleks uuritakse teiste maade kultuuri, ajalugu, religiooni, traditsioone ja kombeid.

“Meie kooli õpilaste jaoks on see projekt väga hariv ja paneb kindlasti mõtlema nende teemade peale,” ütles SÜG-i inglise keele õpetaja Liis Ojasaar.

Õpetaja Thomas Hoffman Saksamaalt, kes viibis Eestis ja Saaremaal esimest korda, ütles, et kuigi on külm ja lumi, on ta väga vaimustatud. “Inimesed on siin nii avatud ja sõbralikud,” sõnas Hoffman, lisades, et ta tuleb siia kindlasti suvel tagasi koos perega.
Sama kinnitas ka 18-aastane Efnan Kir Saksamaalt, ise hoolega vildist kaelakeed meisterdades – et lumi on valge ja ilm on ilus ning inimesed kenad. “Mulle meeldib siin ja kindlasti tulen ma siia tagasi, aga suvel,” lubas neiu. Õpetaja Adriana Pietrareanu Rumeeniast kinnitas samuti, et siin viibimise kogemus on imeilus.

Eile külastas rahvusvaheline seltskond Kaali kraatrit, Valjala ja Karja kirikut, Angla pärandkultuurikeskust, Panga panka ja Kaarma kirikut. Saaremaa ühisgümnaasiumi inglise keele õpetaja Reet Lulla sõnul on seni kõik kenasti laabunud. “Keegi ära kadunud ei ole,” naeris ta. Lulla lisas vaid, et libe on. “Paljud ei oska jää peal käia, eriti need, kes on tulnud soojalt maalt kõrgete kontsadega, neil on püstijäämisega probleeme,” lausus ta.

Liis Ojasaar lisas, et Kaali kraatri juures oli ikka tõsine tegemine, et üles saada ja alla ka. “Aga samas teeb see mäe peal ukerdamine paljudele kindlasti pikemat aega nalja. Nad lähevad koju ja näitavad videot. See on see, mis jääb rohkem meelde kui tavaline koolis ühest klassiruumist teise kõndimine,” arvas Ojasaar.

Külalised olid ka arvamust avaldanud, et Valjala kirik on maailma kõige külmem koht. Nagu ütles üks Wales’i õpetaja: “Lähme välja, saame ehk sooja…”, mis muidugi kõigile kõvasti nalja tegi.

Kuna projektis osalejate esimene kohtumine toimus Tšehhimaal, siis arvasid nii Lulla kui ka Ojasaar, et kuna oldi omavahel juba tuttavad, oli saarlastel nüüd lihtsam külalisi vastu võtta. Saarlaste organiseerimisoskused pälvisid külalistelt vaid kiitust. Aprillis saadakse kokku Sardiinias, mais Suurbritannias.

SÜG-i 11. klassis õppiv Johanna Tahk ütles end tundvat, et peaks veidi rohkem inglise keelt harjutama. “Veidi raske on suhelda, aga mu meelest on lõbus,” sõnas ta.

Külalised jõudsid Saaremaale teisipäeval ja viimased neist lahkuvad pühapäeval.

Print Friendly, PDF & Email