Mis meelitaks vallavanema oma ametist lahkuma? (20)

Mis meelitaks vallavanema oma ametist lahkuma

VALLAVANEMAD: Salme vallavanem Kalmer Poopuu (vasakult esimene) on korra ettevõtlusse põiganud, Aarne Põlluäär leiab, et võtaks erasektori pakkumise heal meelel vastu. Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep on varem töötanud abivallavanemana, Villi Pihl (seljaga) aga samas ametis, kuhu nüüdki suundub. Foto: Egon Ligi

Villi Pihli lahkumine Kärla vallavanema toolilt Kuressaare Sanatooriumi müügijuhiks ajendas Saarte Häält omavalitsusjuhtidelt uurima, milline peab olema pakkumine, et nemadki töökohavahetust kaaluksid.

“Olen kõigile pakkumistele avatud,” ütles Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär. “Pole ju kellelegi mingi uudis, et vallavanema koht ei ole meelakkumise amet, sest kiidusõnu kuuleb siin ikka harva,” lisas ta.

Pihtla vallavanem Jüri Saar ütles, et Villi Pihl on noor inimene, kes ilmselt otsib endale mingeid väljundeid pikemaks ajaks.

“Kui vaadata tema eelmisi avaldusi, mis olid põhiliselt seotud sellega, kuidas saaks Kärla valla ära kaotada, siis saan ma aru tema sellisest lootusest, et eraäris on olukord võib-olla pikaajalisem,” rääkis Saar. “Olen natuke üllatunud, et ta omavalitsuses nii kiiresti ära väsis, aga ju see on siis inimese loomuses,” lisas ta.

Põhiliselt vaid avalikus sektoris töötanud Jüri Saar ütles, et temal isiklikult oleks eraettevõtlusse minna üsna keeruline ja sellist pakkumist, mis endise maavanema koduvallast taas minema viiks, oleks raske ette kujutada.

Ei tahtnud ministriks

Jüri Saart ei meelita isegi ministriamet. “Kuna olin riigikogus kahe valitsuse tegemise ajal, siis mõlemal korral pakuti mulle valitsuses kohta, aga mulle nagu ei meeldinud need kohad ka,” rääkis Saar, keda ei meelitaks erasektorisse isegi mitu korda kõrgem palk. “Ma ei igatse erasektori pakkumisi,” jääb Jüri Saar endale truuks.

Torgu vallavanema Tiit Põllu sõnul on tema ahvatlevate tööpakkumiste jaoks juba liiga vana mees, mistõttu pole mõtet oma pead sellega vaevata.

“Olen endale pähe mahutanud, et ma olen Torgu vallas valimistevahelise perioodi ja kui tulevad uued valimised, siis suure tõenäosusega ma enam ei ole,” ütles Tiit Põld.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul tuleks töökohavahetus kõne alla, kui pakutaks midagi huvitavamat. “Olen juba vahepeal vallavalitsusest ära ka käinud,” meenutas Poopuu, kuidas teda 1997. aastal Läätsa kalatööstust juhtima kutsuti. Vene rublakriisi tõttu läks kalatööstus pankrotti ning pärast 1999. aasta kohalikke valimisi oli Poopuu vallamajas tagasi. Vaatamata tollastele probleemidele ja pankrotile tunnistas Poopuu, et talle Läätsa kalatööstuses tegelikult meeldis. “Töörütm oli seal natuke teine,” märkis ta.

Kaarma vallavanema Margus Mägi sõnul on tal praegu väga raske ette kujutada sellist tööpakkumist, mille tõttu tuleks kõne alla vallavanema ametist loobumine.

“Siis peaks olema omavalitsuse tööst natukene tüdinud, aga ma ei ole veel tüdinud,” ütles Margus Mägi. “Mul oleks toimetamist ja organiseerimist veel küll ja küll.”

Palk on erasektoris suurem

Enne vallavanemaks hakkamist autoteeninduse juhina töötanud Mägi sõnul oli tema palk vanas ametis vallavanema omast suurem, kuid palgast olulisem on tema jaoks soov riiki ja ühiskonda parandada. Mägi väitel on tema jaoks oluline töötada just Saaremaal. “Mina ei taha Saaremaalt ära minna, ma olen Saaremaa fänn,” kinnitas ta.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe ütles, et tema pole tööpakkumiste peale mõelnud ega oska niimoodi möödaminnes sellele küsimusele ka midagi vastata. Kindlasti ei soovi ta aga Muhumaalt lahkuda.

Laimjala vallavanema Vilmar Rei sõnul tuleks tema jaoks kõne alla soodne pakkumine eraettevõtlusest. “Olen ju kunagi erasektorist tulnud ka,” möönis Rei.

Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson rääkis, et õnneliku inimesena on ta elus saanud teha neid asju, mida süda on tõesti soovinud. “Ehk ongi minu jaoks olnud nii kooli- kui töökohavalikutes kõige tähtsam sisemine motivatsioon, mis praegu on seotud koduvalla toimetamistega,” märkis Tiitson.

Töökoha puhul on tema sõnul veel oluline, et see oleks vastuvõetav perele, ei kahjustaks tervist ja võimaldaks elada kodus, Leedri külas.

 

Kärla volikogu otsib uut vallavanemat

Kes saab Kärla uueks vallavanemaks, ei osanud volikogu esimees Ülar Tänak eile veel öelda. “See on nii värske asi alles,” tunnistas Tänak, pidades silmas praeguse vallavanema Villi Pihli otsust minna Saaremaa Spa Hotellide müügi- ja turundusjuhiks. Tänak lausus, et kujunenud olukorda hakkab koalitsioon arutama esmaspäeval. Samuti vajab seegi veel Tänaku sõnul arutamist, kui kaua Pihl vallavanema ametis on. “Eks need tööd, mis tal pooleli on, lõpetab ta ära,” ütles Tänak. Villi Pihl on varem öelnud, et Kärla vald on huvitatud ühinemisläbirääkimistest Kuressaare linna ja Kaarma vallaga. Volikogu esimees Tänak kinnitas, et vald on endiselt neist läbirääkimistest huvitatud, kuid enne sügisesi kohalike omavalitsuste valimisi ei sünni nagunii midagi. “See on järgmise valitsemisaja teema,” sõnas ta.

Merike Pitk

Print Friendly, PDF & Email