Muuseumitunnid Aavikute majas

muuseumitunnid aavikute majas

PÕNEV MÄNG: Kuressaare gümnaasiumi 1.c klassi õpilane Kretel Käsk (esiplaanil) murdemängu mängimas. Fotol veel Josh Meisterson, Karoliine Lokna, Karel Kohu, Aron Piik, kaugemal Keidi Keerberg, Birgit Truu, Karel-Julius Kaus. Foto: Sander Ilvest

Läheneva emakeelepäeva puhul toimuvad Kuressaares Aavikute majamuuseumis muuseumitunnid, kus räägitakse, kui olulised on emakeel ja kodu; kes oli maailmakuulus saarlane Johannes Aavik ja millega ta tegeles.

Muuseumitunni läbiviija Jürje Koert Saaremaa muuseumist ütles, et tundi on oodatud koolieelikud ja 1.–4. klassi õpilased. Tunnid toimuvad 6.–8. ja 13.–15. märtsil. Vajalik on eelregistreerimine.

Tunnis mängitakse sõnamänge murdesõnadega ja tutvutakse toredate sõnadega, mis Johannes Aavik on välja mõelnud ja eesti keelde toonud. Tutvuda saab ka Aavikute koduga ja uuritakse, kas praegused kodud on samasugused. Lõpuks meisterdatakse järjehoidjaid.

Koert tunnistas, et nii väiksed lapsed veel ei tea, kes Johannes Aavik oli. Samuti ei tunne lapsed enam Saaremaa murdesõnu.

“Kui tuhlis on ka laste jaoks ikka veel kartul, siis kartsast ei pea enam keegi redeliks,” ütles muuseumitöötaja.

Selleks, et teada saada, miks on tunni nimi “Valsad, viiul ja mõnos kodo” tuleks ka lehelugejatel ilmselt muuseumitundi minna. Koert seletas lahkesti, et valsad on Aaviku välja mõeldud sõna, mis siiski kasutusse ei läinud. See tähendab poiste (meeste) aluspükse. Viiulimäng olnud keeleuuendaja hobi ja “mõnos kodo” tuleneb Aaviku ideest asendada sõnades u-tähed o-dega.

Emakeelepäev on 14. märtsil.
Tõnu Veldre

Print Friendly, PDF & Email