Uskumatu, mida üks väike putukas võib inimesega teha! (1)

Uskumatu mida üks väike putukas võib inimesega teha

METSAS KÄIMISEST EI OLE LOOBUNUD: Jööri külas elav Ellen Aau, kes on 30 aastat metsas marjul käinud, ütleb, et puugi võib ka koduõuest saada ja metsas käimisest ta loobunud ei ole. Foto: Ivika Laanet

Esimesed märgid kevade lähenemisest on kohal. Päike käib aina kõrgemalt ja lumi sulab. Aprillikuus hakkavad aktiviseeruma pisikesed kardetud putukad puugid, levitades haigusi, millest paranemine nõuab omajagu aega.

Malle (50) räägib, et esimest korda põdes ta borrelioosi aastal 1998. Suve algul oli jalal laik ja isegi arstid ei teadnud, mis see on. Arvati, et allergia või mingi nahatõbi.

Malle ise puuki enda peal näinud ei olnud ning pool aastat hiljem, jaanuaris-veebruaris, kirjutas arst talle gripilaine aegu raviks Doxycycline’i tablette. Ütles, et kui need ei aita, siis ei aita miski. Aitasid, aga kael oli veel kuu aega kange, silmad ei talunud valgust ja liigesed valutasid.

Sama aasta augusti lõpus leidis Malle sääre pealt puugi ja paari nädala pärast nõudis, et hambaarst tõmbaks välja ükskõik millise hamba, sest terve hammasterivi valutas. Silme ees virvendas, üle keha käisid külmavärinad ja ilmnesid muud gripisümptomid. Säärele tekkis jälle punane laik.

Haiglas võetud proov kinnitas, et on värske borrelioos ja sama haigus oli tal juba ka varem olnud. Jälle tabletiravi. Umbes aasta polnud immuunsust ollagi ja köha-nohu-gripp jne, jne olid pidevalt kallal. Lisaks liigesevalud, kaalutõus, kõrgusekartus, seedimisprobleemid ja iiveldus. “Kärss kärnas ja maa külmand,” iseloomustas Malle oma enesetunnet sel ajal.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email