Kuressaare sünnipäev elustab ajaloo (2)

Kuressaare sünnipäev elustab ajaloo450. sünnipäeva tähistamine vältab Kuressaares terve aasta. Sünnipäeva-aasta kulminatsiooniks on aga maikuu algus ja selle tipphetk omakorda 8. mai.

Just sel kuupäeval ärkab Kuressaare 450-aastane ajalugu korraldajate kinnitusel päevaks ellu ning paneb linna keskväljakul kõnealused aastasajad oma erinevate stiilide ja veendumustega läbisegi suhtlema. Kui kõik läheb nii, nagu kavandatud, võib sel päeval südalinna sattunu leida end otsekui ajarännult.

Linnavalitsuse kultuurinõuniku Heli Jalakase sõnul on 8. mai programm ääretult tihe: algab varahommikul ja lõpeb hilisõhtul. Päeva sisse mahub “Kuressaare 450” postmargi esitlus raekojas, linna teenetemärgi tseremoonia, külalisdelegatsioonide vastuvõtt, koolinoorte ajalooline seiklusmäng, mis kaasab kõiki linna koole jpm.

Põhiline tegevus koondub linna keskväljaku ümber, mis on erandkorras pea terveks päevaks autoliiklusele suletud. “Oleme kutsunud rahvusliku käsitöö viljelejaid ja ökoloogilise toidu tootjaid osalema ja müüma oma kaupa ajaloolistes või stiliseeritud kostüümides, et tekitada veidi minevikuhõngu,” märkis Jalakas.

Seejuures ei ole kavas keskväljaku ümber müügitelke püsti panna, vaid müük toimuks kärudelt, korvidest. “Et oleks võimalik müüjate ja teiste tegelaste vahel vabalt liikuda ja tekiks ajalooline õhustik,” tähendas kultuurinõunik. Tore oleks kõige selle juures, kui inimesed, kes ajarännakust osa saama tulevad – nii müüjad, esinejad kui ka külastajad –, oleksid kas rahvariietes või kannaksid mõne kindla ajajärgu rõivaid. See annaks kõigile võimaluse toimuvas osaline olla.

“Kusjuures kostüüm ei pea sugugi olema vaid sajandite tagust hõngu edasiandev. Vabalt võib end riietada kostüümi, võttes malli läinud sajandi mõnest kümnendist. Kogu selle pika ajajoone ulatuses on valikuvõimalusi palju.”
Õhtu kulmineerub paari-kolmetunnise ajaloolise kontsertetendusega ja seegi toimub linna keskväljakul. Kuigi juba päeva jooksul astuvad kesklinnas üles vanamuusikaansambel Rondo, tantsijad, kondiväänajad-akrobaadid, jõumehed ja pillimehed ehk illustreerivad tegelased, on organiseeritud etendus kavas alles õhtu hakul, alates kella 17.

Vaatajate ette jõuab üsna omapärasel moel linnaõiguste saamise lugu. Sellele järgneb kaitseväe orkestri paraadmarss läbi linna, sünnipäevaks loodud kooriteose esmaettekanne ning kaitseväe orkestri ja Ivo Linna ühiskontsert. Päevale panevad punkti ilutuli ja ajaloolised filmikaadrid Kuressaarest.

Üks, mis toimub nädala jooksul igal varahommikul, on linnarahva äratus. Mil moel see teoks saab ja kas tänavapildis võib kuulda-näha fanfaaridega ajaloolisi tegelasi või kedagi muud, saab teada, kui sünnipäevanädal käes.

 

Nädal täis kontserte, näitusi ja sporti

Kuressaare 450. sünnipäeva raames on üritusi maikuu teisel nädalal, 6.–12. maini, lausa ridamisi. Tegelikult toimub juubeliüritusi juba paar päeva varem. 4. mail on Kuressaare muusikakoolis laste lauluvõistlus KureStaar, tuleb traditsiooniline Kuressaare linnajooks, kus jooksevad ka kõige väiksemad, ning ajalookonverents.

6. ja 7. mai on näituste päevad. 6. mail avatakse fotonäitus konkursile “Kuressaare, 450-aastane kaunitar” laekunud töödest. Saaremaa muuseum on koostanud spetsiaalselt sünnipäevaks ajalooekspositsiooni linnuses ja uues näitusekohas – linnuse põhjabastioni väravakäigus saab näha näitust “Kuressaare linn vanadel kaartidel”. Mõlemad näitused avatakse 7. mail.

Päev algab palvushommikusöögiga Kuressaare kultuurikeskuses, kus räägitakse elu kestvatest väärtustest. Avatakse ka konkursi “Kuressaare kunstis” tööde näitus ja autasustatakse parimaid. Päev lõpeb Kuressaare linna gümnaasiumide III sportmängude karikavõistluste finaaliga jalgpallis.

8. mai üritustest sai eelpool juba räägitud ja 9. mail minnakse täie hooga edasi. Sel päeval on kavas rahvakultuurikollektiivide ja nende külaliste kontsert ning õhtul toimub traditsiooniline Eesti meestelaulu seltsi ja SÜM-i emadepäeva kontsert.

10. mai on noortepäev. Siis on Kuressaare keskväljakul suur õhtune noortebändide kontsert, kus astuvad üles Kuressaare rahvusvahelisel noortebändide konkursil osalejad.

11. mail on lossipargis traditsiooniline Lions-klubi heategevuslik laat, plaanitud on ka Eesti ja Saaremaa koondise sõpruskohtumine võrkpallis ning toimub linnaorkestri, parimate noortebändide, Saaremaa tütarlastekoori ja kohalike noorte andekate lauljate jt esinejate galakontsert.

12. mai möödub emadepäeva egiidi all. Toimuvad emadepäeva jumalateenistused ja kevadmatk peredele. Kindlasti on üritusi lisandumas veelgi. Täpsematest toimumisaegadest saab aimu hiljemalt aprillis.

Print Friendly, PDF & Email